Saturday, July 25, 2009

Aku mencintaimu, Ya Rasulullah ....


Ummu Waheedah


Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera kepada semua….moga kita semua sentiasa dalam redaNya..

Apa khabar semua? Apa khabar iman kita? Meningkat atau menurun? Sama-samalah kita berusaha untuk selalu meningkatkannya.

Alhamdulillah, baru-baru ini penulis berkesempatan melawat Rumah Wilayah Kuala Lumpur di Hayyu Sabie’, Cairo, Egypt….di sana berlangsung SEDEKAD 09( kalau tak silap, sambutan ulang tahun 10 tahun rumah KL..wallahu a’lam)…di sana ada bazar, pameran dan pelbagai lagi aktiviti menarik yang disediakan untuk semua.

Untuk makluman semua, pada cuti musim panas ini(Julai-September ), kebiasaanya rumah-rumah negeri di Mesir akan membuat rumah terbuka untuk dilawati oleh segenap pelajar Malaysia di Perlembangan Nil ini…

Jadi pada program SEDEKAD itu, ada disediakan pameran Sirah Nabawiyah yang dinamakan Haneenul Habib yang bertemakan ”On The Pace of Prophet” dan penulis pun singgah la ke situ..

Selepas habis round di pameran tersebut, inilah yang berjaya penulis kutipkan untuk berkongsi di dalam wordpress ini….

Bismillahirrahmanir rahim…
Jawablah dengan seikhlasnya dari hati…

1. Rasulullah sentiasa menyebarkan salam dan bermurah dengan senyuman. Anda?
2. Rasulullah beristighfar 70X sehari. Pernahkah anda walau hanya 30X?
3. Rasulullah berpuasa Isnin dan Khamis. Anda pula?
4. “Salahkah aku menjadi hambaNya yang bersyukur? Rasulullah mendirikan qiamullail sehingga bengkak kaki. Anda bagaimana?
5. Adakah Rasulullah idola terbaik anda? Mengapa?
6. Pernahkah anda menitiskan air mata ketika membaca sirah Baginda?
7. Baginda rindu untuk berjumpa dengan ikhwannya(yakni kita) sebelum wafat. Adakah anda pula rindu untuk bertemu dengan Baginda?
8. Adakah anda telah melakukan sesuatu untuk Rasulullah? Jika ya, sebutkan.
9. Adakah anda merasakan sudah betul-betul cukup mencintai Baginda SAW?
10. Seandainya berpeluang berjumpa Baginda, apa yang anda lakukan?


Macam mana, boleh jawab? Bagi diri penulis, masih banyak lagi yang perlu diri ini perbaiki dalam mencintai Rasulullah…

Masih banyak lagi sirah Nabi yang penulis terlupa…
Masih banyak lagi hadis yang belum diri ini hafal dan amalkan…
Masih banyak lagi sunnah Rasulullah yang sering penulis tinggalkan…
Allah..lemahnya diri ini..Maafkan aku, Ya Rasulullah…

Antara sabda Nabi s.a.w:-
“Wahai umatku, temu janji kita bukanlah di dunia ini…temujanji kita adalah di kolamku nanti di syurga..”
Ya Allah, kalau beginilah rasa sakitnya mati, maka kau timpakanlah rasa kesakitan mati seluruh ummatku kepada diriku ini…(Doa Nabi ketika Izrail menarik roh Baginda SAW dari jasadnya namun tidak diperkenankan oleh ALLAH )
Marilah bersama kita cuba sedaya upaya untuk mengamalkan 7 Sunnah ini,

1. Tahajjud, kerana kemulian seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.
2. Membaca Al-Quran sebelum terbit matahari.
3. Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh.
4. Jaga solat dhuha, keran kunci rezeki terletak pada solat dhuha.
5. Jaga sedekah setiap hari.
6. Jaga wudhu’ terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu.
7. Amalkan istighfar setiap saat.

Akhir kata, moga kita lebih berusaha dalam mencintai Rasulullah S.A.W.

Ya Allah, tumbuhkanlah rasa cinta kami kepada Rasulullah dan berikanlah kekuatan kepada kami untuk mengamalkan segala sunnahnya dan menyampaikan risalah ini kepada orang lain…Ameen Ya Rab !

--Cina Islam

Friday, July 24, 2009

Kisah dan Tauladan: Pramugari koma di tanah suci


Oleh : Zailina Mahmud

Untuk renungan bersama ......

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik. Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wa nita yang berusia di pertengahan 30-an.Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.

Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggaldengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga..

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wa nita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.

Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah. Alhamdulillah, seg alan ya berj alan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wa nita terbabit..

Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah, tiba-tiba wa nita itu tumbang tidak sedarkan diri. Sebagai orang yang dipertanggungjawabk an mengurus jemaahitu, saya pun bergegas menuju ke arah wa nita berkenaan. "Kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain. Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas.Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.

"Badan dia panas dan menggigil. Kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya...kita bawa dia kehospital," kata saya.Tanpa membuang masa, kami mengangkat wa nita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.

Sampai di hospital Madinah, wa nita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang,wa nita itu masih lagi koma. Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wa nita tersebut terlantar di hospital berkenaan. Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wa nita tersebut.

Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua hari, wa nita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu. Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wa nita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatanlanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.

Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji. Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. M alan gnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wa nita tersebut masih koma. Bagaimanapun, kata
doktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.

Selepas dua hari menunggu, akhirnya wa nita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wa nita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis??

Saya bertanya kepada wa nita tersebut, "Kenapa kakak menangis?" "Mazlan... kakak taubat dah
Lan. Kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Kakak bertaubat, betul-betul taubat."

"Kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga. Wa nita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua. Katanya, "Mazlan, kakak ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi kakak silap. Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua am alan ibadat kakak dan suami kakak tak buat.

Rumah kakak penuh dengan botol arak. Suami kakak tu kakak sepak terajang, kakak pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan.

"Habis yang kakak pergi haji ini?"

"Yalah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun teringin juga nak pergi."

"Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa sakit?" tanya saya lagi.

Dengan suara tersekat-sekat, wa nita itu menceritakan, "Mazlan...Allah itu Maha Besar, MahaAgung, Maha Kaya. Semasa koma tu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini.

"Betul ke kak?" tanya saya, terkejut.

"Betul Mazlan. Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak rasa seperti diazab di neraka. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut kakak ditarikdengan bara api. Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah."

"Bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini... putus, jatuh ke dalam api neraka. Buah dada kakak rentung terbakar, panasnya bukan main. Kakak menjerit, menangis kesakitan.. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik." tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wa nita itu terus bercerita.

Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari. Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.

Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wa nita itu meneruskan ceritanya, "Hari-hari kakak diseksa. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala.. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasaseperti menggelegak. Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan. "sambil bercerita, wa nita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.

Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar. "Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judidan segala macam dosa besar.

Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar. "Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut kakak.

Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. Habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus.

Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya. Selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi...kakak dihidangkan puladengan minuman yang dibuat dari nanah. Baunya cukup busuk. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga.Semua terpaksa kakak lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."

Saya terus mendengar cerita wa nita itu dengan tekun.. Terasa sungguh kebesaran Allah. "Masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. Tak berhenti-henti kakak memohon. Kakak kata kakakakan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah allah akan jadi umat yg soleh. Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan mengaji,akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan.. "

Saya termenung mendengar cerita wa nita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa.. Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik am alan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk am alan kita, maka azablah kita di akhiratkelak. Alhamdulillah, wa nita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah..

"Ini bukan mimpi Mazlan. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Kakak bertaubat Mazlan, kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. Kakak bertaubat... kakak taubat nasuha," katanya sambil menangis-nangis.

Sejak itu wa nita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wa nita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh.

"Kakak...yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa. Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah, makan nasi ke, berehat ke..." tegur saya.

"Tak apalah Mazlan. Kakak ada bawa buah kurma. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar." menurut wa nita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semulasembahyang yang ditinggalkannya dahulu.

Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wa nita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.

"Tak boleh Mazlan.. Kakak takut...kakak dah merasai pedihnya azab tuhan. Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau. Kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak.
Kakak betul- betul bertaubat."

Wa nita itu juga berpesan kepada saya, katanya, "Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau wa nita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wa nita Islam yangsengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa."

"Tapi Mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni??? Allah..."

"Kakak ber azam , balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat. Kakak nak ajak suami pergi haji. Seperti mana kakak, suami kakak tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak sudah
bawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia. Bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam."

Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wa nita tersebut. Bagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wa nita yang benar-benar solehah. Adakah diaberbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma? Tidak. Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?

Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis. Adakah ia bercanggah? Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala,
syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudahdiazab barulah kita mahu percaya bahawa "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal.... .. " itu dah terlambat.

REBUTLAH 5 PELUANG INI SEBELUM TIBA 5 RINTANGAN

WAKTU KAYA SEBELUM MISKIN, WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK, WAKTU SIHAT SEBELUM SAKIT, WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN WAKTU HIDUP SEBELUM MATI
--Cina Islam

Ibu bapa, masyarakat mentor didik anak berbudi bahasa


Oleh Nik Salida Suhaila Nik Saleh

GENERASI muda perlu dididik bukan saja cemerlang dari segi pendidikan juga kepentingan sahsiah diri.

Generasi muda perlu diajar adab bertutur sejak kecil

BUKAN mudah mendidik insan menjadi santun, tidak semudah menyampaikan ilmu di dalam bilik kuliah. Kalaupun boleh diajar, ia tidak cukup sekadar memberitahu, tetapi mesti dibimbing dan dilatih selain memerhati dan menghayati budaya dan adab diamalkan orang sekeliling.

Selain itu kehendak dan keinginan seseorang membina sahsiah diri akan memudahkan pembentukan akhlak mulia kerana perubahan yang berlaku kerana ikhtiar sendiri lebih bermakna berbanding usaha dilakukan orang lain.

Kita maklumi bahawa setiap ibu bapa mendidik anak sedari kecil menjadi orang yang berbudi bahasa dan bersopan santun. Orang yang merendah diri dan berhemah tinggi lebih mudah membimbing anak menjadi insan yang luhur hatinya kerana proses tarbiyah itu berlaku bukan hanya secara lisan, tetapi juga berterusan kerana ibu bapa menjadi mentor yang paling dekat di hati anak untuk dicontohi.

Teladan diperoleh sejak awal proses pentarbiayahan sangat memberi makna kepada ingatan anak. Kata-kata yang baik didengari dari ibu bapa menjadi ikutan yang sebati dalam diri mereka, sekali gus membina asas komunikasi yang lembut dan santun dalam diri seseorang.

Begitu juga jika sebaliknya, sumpah seranah, umpat keji dan maki hamun yang menjadi 'ulam' bicara sejak anak mula mengenali dunia menjadikan mereka terikut dengan kata sedemikian, malah tidak pula merasai satu kehinaan apabila keaiban saudara mukmin yang lain dijadikan topik bicara, malah berbangga menjadi penyampai namimah, atau adu domba.

Perantaraan komunikasi yang tiada batasan pada hari ini memungkinkan banyak budaya dan adab bertutur kata boleh dicontohi. Sebaik-baik bicara dari lidah ibu bapa dan guru yang didengari secara langsung mendidik golongan pelajar mencontohi tutur bicara yang baik, tetapi ia tidak menjamin seseorang itu terus istiqamah dalam zon yang baik jika masyarakat atau orang sekeliling menunjukkan teladan kata yang tidak molek.

Ia menjadi satu cabaran yang besar kepada setiap ibu bapa dan pendidik pada hari ini untuk menunjukkan teladan yang baik kerana pada masa sama segelintir pelajar atau golongan muda sangat mudah terpengaruh dengan budaya hidup samseng, pembawaan cara 'moden' yang mengikut arus, sehingga mengetepikan adab sopan dalam pergaulan dan perkataan.

Hakikatnya, seseorang yang memahami ajaran Islam tidak akan menjadikan kemampuan 'berkata-kata' yang dianugerahkan Allah SWT untuk mencaci dan mencela orang lain. Bahkan mengerti bahawa perbuatan itu adalah satu bentuk kefasikan yang akan merosakkan peribadi seorang Muslim yang menghambakan diri kepada Allah SWT, sebagaimana hadis Rasulullah SAW disepakat yang diriwayatkan Abdullah bin Mas'ud RA mafhumnya: "Mencela orang Muslim adalah kefasikan dan membunuhnya adalah kekufuran".

Adat kebiasaan menjadikan manusia alah pada bisanya. Sesuatu perkara yang aneh akan menjadi biasa jika dilakukan setiap hari, begitu jugalah perbuatan keji dan tutur kata kotor. Allah tidak menyukai orang yang melakukan perbuatan keji dan berkata jelik kerana ia menggambarkan bahawa hati dan perasaan makhluknya tidak mendapat hidayah rabbaniyah yang sepatutnya terbenam di dalam benak setiap orang Islam.

Meneladani Rasulullah yang baik dalam perbuatan dan ungkapan tentulah idaman setiap umat baginda termasuk kita. Baginda tidak pernah menyakitkan hati orang lain ataupun mencemarkan kehormatannya dengan tutur kata yang tidak sopan walaupun terhadap musuhnya dan musuh Allah SWT. Ia sesuai dengan tujuan baginda diutuskan ke dunia, iaitu sebagai rahmat ke atas sekalian alam dan bukan sebaliknya. Anas bin Malik r.a mengatakan bahawa Rasulullah tidak pernah memaki hamun, berkata-kata kotor atau mengherdik. Ketika hendak menegur, Baginda hanya mengatakan "Semoga dia memperbanyakkan sujud." (Hadis Riwayat Bukhari)

Bahkan Abu Hurairah RA pernah meminta Rasulullah melaknati orang Musyrik, tetapi Baginda Rasulullah menjawab yang bermaksud: "Sesungguhnya aku diutus bukan sebagai pelaknat, tetapi aku diutus sebagai rahmat." (Hadis Riwayat Muslim)

Generasi muda hari ini perlu disedarkan berlemah lembut sesama insan, sama ada dalam perlakuan atau perkataan supaya akhlak Islam tidak dipersenda dan ditertawa.

Penulis adalah Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia.

--Cina Islam

Thursday, July 23, 2009

Peluang Memandu Jet Pejuang F-16

Jet Pejuang F-16

Oleh : tok_busu

Ada sahabat2 yang ingin merasai memandu jet pejuang.....
Boleh mohon dan pilih jet pejuang mana yang ingin di pandu.
Promosi terhad sehingga 31 Ogos 2009, sebagai memperingati hari kemerdekaan Negara.

Beberapa Fakta Menarik dan UNIK Tentang Bulan


Oleh : Sirajuddin Abbas

Usia Bulan :

Usia bulan lebih tua dari yang diperkirakan, bahkan diperkirakan lebih tua daripada bulan dan matahari itu sendiri! Umur Bumi paling tua yang bisa diperkirakan adalah 4.6 Milyar tahun. Sementara itu batuan Bulan malah sudah berumur 5.3 Milyar tahun. Bulan lebih tua 1 milyar tahun ketimbang Bumi!


Lebih keras diatas :

Normalnya sebuah planet akan keras di dalam dan makin lama makin lembut diatas, seperti bumi kita. Tidak demikian hal nya dengan bulan. Bagian dalam bulan seperti berongga, sementara bagian atasnya keras sekeras Titanium. Hal ini lah yang menyebabkan bahwa bulan bagaimanapun juga sangat kuat dan tahan serangan. Kawah terbesar di Bulan berdiameter 300KM, dengan kedalaman hanya 6.4KM. Sementara itu, menurut hitungan ilmuwan, jika batuan yang menubruk bulan tadi, menubruk Bumi, maka akan terbentuk lubang paling tidak sedalam 1.200KM!

Bulan yang berongga juga dibuktikan saat kru Apollo yang meninggalkan Bulan, membuang kembali sisa pesawat yang tidak digunakan kembali ke Bulan . Hasilnya, sebuah gempa dan gema pada permukaan bulan terjadi selama 15 menit. Penemuan ini diulang kembali oleh kru Apollo 13, yang kali ini jatuh lebih keras, menimbulkan gema selama 3 jam 20 menit.

Ibaratnya seperti sedang membunyikan lonceng yang kemudian berdentang, hanya saja karena tidak ada udara, maka suara dentang lonceng yang dihasilkan tidak bisa didengar oleh manusia. Sementara itu, penemuan ini dipertanyakan oleh Carl Sagan, bahwa satelit alamiah nggak mungkin kopong dalam nya.

Bebatuan Bulan :

Asal usul batuan dan debu bulan sendiri tidak jelas, karena perbedaan komposisi pembentuk bulan yang berbeda sekali dengan komposisi batuannya. Batu yang pernah diambil team apollo sebesar 380KG lebih, menunjukkan ada nya bahan unik dan langka seperti Titanium murni, kromium, itrium, dan lain lain. Logam ini sangat keras, tahan panas, anti oksidasi. Jenis logam ini tidak terdapat secara alamiah di alam, dan jelas tidak mungkin terbentuk secara alamiah.

Para ilmuwan juga mengalami kesulitan menembus sisi luar bulan sewaktu mereka mengebor bagian terluar bulan. Setelah di teliti, bagian yang di bor tadi adalah sebuah mineral dengan kandungan titanium, uranium 236 dan neptunium 237. Bahan bahan super keras anti karat, yang juga tidak mungkin terbentuk secara alamiah, karena digunakan di bumi untuk membuat pesawat stealth. Kemungkinan besar, ini logam hasil sepuhan manusia!

Batuan bulan juga entah bagaimana sangat magnetik. Padahal tidak ada medan magnet di Bulan itu sendiri. Berbeda dengan bumi yang banyak sekali mengandung medan magnet.

Air menguap :

Pada 7 Maret 1971, instrumen bulan yang dipasang oleh astronot merekam adanya air melewati permukaan bulan. Uap air tadi bertahan hingga 14 jam dan menutupi permukaan seluas 100 mil persegi.


Ukuran bulan = Matahari ?

Bulan bisa menutupi matahari dalam gerhana bulan total, tapi ukurannya tidak sama. Yang menarik, jarak matahari ke bumi persis 395 kali lipat jarak bulan ke bumi, sedangkan diameter matahari persis 395 kali diameter bulan. Pada saat gerhana matahari total, ukuran bumi dan bulan persis sama, sehingga matahari bisa tertutup bulan secara sempurna. Hitungan ini terlalu cermat dan akurat jika hanya merupakan kebetulan astronomi semata.

Orbit yang aneh :

Orbit bulan merupakan satu satunya yang benar benar hampir bulat sempurna dari semua sistem tata surya kita. Berat utama bulan terletak lebih dekat 6000 kaki ketimbang pusat geometris nya, yang harusnya justru mengakibatkan orbit lengkung. Sesuatu yang tidak diketahui telah membuat bulan stabil pada poros nya. Suatu teori yang belum di yakini benar adanya juga mengatakan bahwa wajah bulan yang selalu sama di setiap hari nya karena adanya suatu hal yang menyebabkan itu. Yang pada intinya, tetap suatu kebetulan astronomi.

Asal usul bulan :

Teori bahwa bulan tadinya adalah sebagian dari bumi yang mental keluar bumi karena tumbukan hebat di masa lalu hampir saja di setujui oleh semua orang, setelah sebelumnya mereka mengira bahwa bulan terbentuk dari debu debu angkasa yang mampat menjadi satelit bumi. Belakangan ini teori menyebutkan bahwa jika bagian sebesar bulan terambil dari bumi, maka bumi tidak akan bisa bulat seperti sekarang. Dan jika bulan tidak berongga, maka tidak mungkin bulan bisa berada menjadi satelit bumi. Terlalu berat dan bulan akan menghantam bumi.

Teori teori asal usul bulan kembali dipertanyakan, dan teori paling gila sepanjang sejarah mulai muncul, bahwa bulan diciptakan dengan sengaja oleh manusia terdahulu sebagai alat bantu dalam navigasi dan juga astronomi!

Bulan adalah kapal luar angkasa ?

Kesempurnaan bulan yang keterlaluan, dan berbagai anomali yang ada dibulan, plus ditambah banyaknya benda benda terbang tak dikenal di bulan membuat banyak pihak mengatakan bahwa kemungkinan besar bulan adalah sebuah pesawat luar angkasa super besar yang diciptakan oleh mahluk cerdas pendahulu kita. Dan bulan BELUM ditinggalkan oleh penghuni nya! Semua kru Apollo dan astronot astronot lain atau peneliti bulan, semuanya telah melihat cahaya cahya dan benda benda terbang tak dikenal yang lalu lalang diantara bulan, muncul dan hilang begitu saja, bahkan selalu menyertai setiap kedatangan dan kepergian para team astronot yang mengunjungi bulan.

--Cina Islam

PETUA IMAM SYAFIE


Oleh : Mohd Farizul Mohamad Radzi

Empat perkara merosakkan Mata

1. Memandang najis
2. Melihat orang dibunuh
3. Melihat kemaluan
4.. Membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran

1. Tidak banyak berbual kosong
2. Rajin bersugi (gosok gigi)
3. Bercakap dengan orang soleh
4. Bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit &
Bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat
Malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak
dimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/ tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

SEORANG DOKTOR NEUROLOGI MENEMUI KEAJAIBAN ALLAH .........

Assalam Mu'alaikum Wbrth! Dan Salam Sejahtera! Sahabat2 semua yang Islam Dan juga yang Bukan Islam... Bacalah E mail ini dari sahabat yg menetap di US:
'Seorang doktor di Amerika Syarikat telah memeluk Islam kerana beberapa keajaiban yang ditemuinya dalam penyelidikannya. Dia amat kagum dengan penemuan tersebut, sehingga tidak dapat diterima oleh akal fikiran.
Dia adalah seorang Doktor Neurologi .
Setelah memeluk Islam, dia amat yakin akan perubatan secara Islam Dan dengan itu telah membuka sebuah klinik yang bertemakan 'Perubatan Melalui Al-Qur'an' ..
Kajian perubatan melalui Al-Qur'an membuatkan ubat-ubatannya berteraskan apa yang terdapat di dalam Al-Qur'an. Di antara kaedah-kaedah yang digunakan termasuklah berpuasa, madu lebah, biji hitam (black seed) Dan sebagainy a.
Apabila ditanya bagaimana dia tertarik untuk memeluk Islam,
Maka doktor tersebut memberitahu bahawa semasa beliau melakukan kajian urat saraf, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki oleh darah . Padahal setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal.
Setelah membuat kajian yang memakan masa, akhirnya beliau mendapati Bahawa darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia melainkan pada ketika seseorang itu sedang sujud semasa mengerjakan Sembahyang!! !
Urat tersebut memerlukan darah hanya untuk Beberapa sukatan yang tertentu sahaja. Ini bermaksud bahawa darah hanya akan memasuki urat tersebut mengikut kadar sembahyang waktu yang diwajibkan oleh Islam....... Begitulah keagungan ciptaan Allah!!!
Tidak menunaikan sembahyang , akan otaknya tidak Akan dapat menerima darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal!!!
Oleh yang demikian, kejadian manusia ini sebenarnya adalah untuk menganuti agama Islam 'sepenuhnya' kerana sifat fitrah kejadiannya memang telah dikaitkan oleh Allah dengan agama-Nya yang indah ini.'


* Kalau rajin .. Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim - Muslimat yang lain agar menjadi amalan kepada Kita semua. Ilmu Yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang Mengajarnya meskipun dia sudah mati.

-- Cina Islam

Wednesday, July 22, 2009

MASJID MODEN

Masjid Al-Ghufran -- Cina IslamKamar, kafe bak hotel
Masjid Al-Ghufran bukan masjid biasa. Ada kamar musafir dengan kemudahan bertaraf hotel dan lebih menarik, sebuah kafe yang digerakkan oleh jawatankuasa masjid turut tersergam indah.MASJID
kini bukan sekadar tempat untuk beribadat. Seiring dengan peredaran zaman, peranan masjid juga berubah mengikut kesesuaiannya yang tersendiri.

Namun, ia bukan bermaksud untuk menukar masjid menjadi tempat yang tidak sepatutnya sehingga mencemari kesucian rumah Allah dalam kalangan penganut agama Islam.
Sebaliknya, ia bertujuan untuk mengimarahkan masjid yang kebiasaannya hanya dianggap sebagai tempat untuk bersolat semata-mata.

Menyedari hakikat pentingnya meningkatkan peranan masjid ke arah tujuan yang lebih besar, jawatankuasa pentadbiran Masjid Al-Ghufran di pinggir Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur boleh dicontohi oleh kebanyakan masjid di Malaysia.

Di masjid itu, terdapat pelbagai aktiviti berbentuk keagamaan dan kemasyarakatan, selain daripada menyediakan kemudahan tertentu yang boleh disewa atau digunakan oleh pihak yang berkenaan.

Antaranya adalah Sekolah Rendah Agama Balai Islam (SERAMBI) yang mempunyai 200 pelajar dari darjah satu hingga darjah enam, kemudahan kamar musafir untuk penginapan, dewan persidangan bagi majlis rasmi, bilik mesyuarat, dewan makan dan sebagainya.

Terbaru, jawatankuasa masjid itu melancarkan pembukaan Cafe Al-Ghufran sekali gus menjadi kafe pertama di sebuah masjid di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Kafe itu diwujudkan bagi mengumpul dana masjid dan dibina dengan kos bernilai RM180,000. Ia mengambil masa selama empat bulan untuk disiapkan.

KIRI: SALAH satu kamar musafir yang terdapat di masjid.
TENGAH: CAFE Al-Ghufran diwujudkan untuk menambah dana pendapatan masjid.
KANAN: RUANG untuk mimbar dan tempat solat imam dipenuhi ukiran.

Berkonsepkan tradisional Melayu, kafe itu menyediakan pelbagai menu istimewa seperti ikan bakar, nasi lemak ayam kampung, masakan tempatan dan kuisin barat.

Kafe itu telah dirasmikan oleh Menteri Wilayah Persekutuan, Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin pada 9 Mei lalu.

Dalam ucapannya, Raja Nong Chik memuji langkah yang diambil oleh pihak pengurusan masjid untuk mengumpul dana melalui pembukaan sebuah kafe.

Pengerusi Jawatankuasa Masjid Al-Ghufran, Hassanuddin Ali, 68, berkata, semua itu dilakukan untuk menunjukkan bahawa fungsi masjid kini semakin meluas.

"Bagi saya, setiap masjid perlu diimarahkan dan sentiasa mempunyai aktiviti. Selain itu, ia juga perlu berdikari dan dalam hal ini, sesebuah masjid seharusnya mempunyai dana sendiri yang boleh digunakan untuk menyemarakkan lagi fungsinya.

"Justeru, Masjid Al-Ghufran ini perlu menjadi sebuah masjid yang sentiasa aktif dalam menyediakan pelbagai kemudahan terkini untuk ahli kariah dan orang luar yang mahukannya.

"Masjid ini mempunyai enam aras lantai. Setiap aras dilengkapi dengan kemudahan seperti pejabat, dewan solat, rumah kakitangan (imam, siak dan lain-lain), sekolah, dewan persidangan, bilik mesyuarat, kamar musafir dan juga restoran atau kafe," jelas Hassanuddin ketika ditemui Kosmo! di Masjid Al-Ghufran baru-baru ini.

KIRI: SUASANA kafe yang dilimpahi cahaya pada waktu malam.
TENGAH: DEKORASI kafe ini bercirikan Melayu tradisional.
BAWAH: KAMAR musafir disediakan untuk golongan berpendapatan rendah.Menurut Hassanuddin lagi, kelengkapan dan kemudahan yang disediakan itu secara tidak langsung menyumbang kepada pendapatan masjid dan ia banyak membantu jawatankuasa untuk melaksanakan sesuatu program.

"Syukur, setakat ini Masjid Al-Ghufran tidak pernah sunyi daripada pelbagai aktiviti yang dianjurkan termasuk menerima tempahan daripada pihak luar yang menyewa kemudahan seperti kamar musafir, dewan persidangan, bilik mesyuarat dan sebagainya.

"Hasil yang diperoleh akan disimpan sebagai dana untuk keperluan masjid pada masa hadapan," ujar Hassanuddin yang dilantik menjadi Pengerusi Masjid pada tahun 1998.

Untuk penginapan kamar musafir, terdapat 24 bilik disediakan dengan empat daripadanya adalah jenis suite, lima bilik VIP, empat bilik keluarga dan 11 kamar bujang.

Suite Al-Firdaus yang mempunyai tiga bilik contohnya, boleh memuatkan 10 orang dan kadar sewanya adalah sebanyak RM220 semalam. Suite An-Naim juga mempunyai tiga buah bilik, tetapi untuk penginapan lapan orang berharga RM180.


TERDAPAT pelbagai menu yang boleh dinikmati di Cafe Al-Ghufran

Suite Al-Ma'wa dan Suite Al-Adnin, masing-masing mempunyai dua bilik dan boleh memuatkan enam dan lima orang. Kedua-duanya berharga RM160 dan RM140 untuk penginapan satu malam. Bagi kategori VIP, keluarga dan bujang pula, masing-masing berharga antara RM90 hingga RM60.

Semua bilik penginapan itu mempunyai kemudahan penghawa dingin, bilik mandi, alat pemanas, tuala, televisyen, meja makan, meja solek dan sebagainya.
Tidak ketinggalan, ia turut dilengkapi dengan sistem wifi yang membolehkan penyewa mengakses Internet secara percuma.

Tambah Hassanuddin, masjid tersebut juga memiliki empat bilik persidangan yang berbeza saiz untuk disewa kepada orang luar yang berminat.

"Dewan paling besar boleh memuatkan 140 orang. Ini diikuti dewan persidangan yang boleh mengisi seramai 50, 40 dan 30 orang. Semuanya berharga antara RM100 hingga RM400 satu dewan.
"Terletak di aras dua pula adalah dewan dan bilik mesyuarat yang dilengkapi dengan kemudahan projektor LCD, sistem PA, meja dan kerusi," katanya sambil memaklumkan bahawa pada setiap minggu, ada sahaja pihak yang menyewa kemudahan di Masjid Al-Ghufran untuk mengadakan seminar atau kursus.

Ditanya mengenai sejarah awal penubuhan masjid itu, Hassanuddin berkata, ia telah didaftarkan dengan nama Surau Balai Islam di bawah pengawasan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) pada 6 April 1993.

"Dengan hasil sumbangan individu tertentu terutama golongan korporat, Surau Balai Islam telah diubahsuai sejajar dengan peningkatan peranannya mulai tahun 1998.

"Pada 4 April 2000, surau ini dinaik taraf sebagai masjid dan diberi nama Masjid Al-Ghufran. Nama Al-Ghufran yang bermaksud keampunan, telah diberikan oleh bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Mohd. Hashim Yahya," jelas Hassanuddin yang juga bekas ahli korporat sambil menambah bahawa, masjid ini didirikan di atas tanah yang diwakafkan seluas 26,000 kaki persegi.

Sebarang maklumat mengenai kemudahan sewaan di masjid ini, sila layari laman web www.masjidalghufran.com.my atau http://masjidalghufran.tripod.com.


HADITH HARIAN: Keadaan Seseorang Ketika Dalam Kubur


Oleh : Amier Selamat

Tajuk :
Keadaan Seseorang Ketika Dalam Kubur

BAB:
Akhidah usuluddin

Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda: "Apabila si mati dikuburkan….., datanglah kepadanya dua Malaikat hitam legam, lagi biru (matanya), salah satu di antaranya disebut dengan nama "Munkar" dan yang satulagi disebut dengan nama "Nakir", (lalu keduanya mendudukan si mati itu setelah dikembalikan rohnya ke dalam jasadnya) kemudian mereka menyoalnya:" Apa yang pernah engkau katakan mengenai orang ini (Muhammad s.a.w)?"

(dan pada satu riwayat oleh Abu Daud: Mereka bertanya kepadanya: "Apa yang engkau pernah sembah?" Maka kalau Allah memberi hidayah pertunjuk kepadanya, ia akan menjawab dengan berkata: "Aku menyembah Allah!" Kemudian ia ditanya lagi: "Apa yang engkau pernah katakan mengenai orang ini (Muhammad s.a.w)?"

(Dan pada satu riwayat yang lain, oleh Abu Daud juga: Mereka menyoalnya dengan berkata: "Siapa Tuhanmu?" Ia menjawab: "Tuhanku ialah Allah!" Mereka bertanya lagi: "Apa agama mu?" Ia menjawab: "Agamaku ialah Islam!" Mereka bertanya lagi: "Siapa dia orang yang telah diutuskan dalam kalangan kamu)?" Maka kalau si mati seorang yang beriman, ia akan menjawab dengan berkata: "Orang itu (Muhammad s.a.w) ialah hamba Allah dan RasulNya, aku mengetahui serta meyakini bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan bahawa sesungguhnya Muhammad itu ialah hamba Allah dan RasulNya!" Mereka berkata kepadanya: "Kami sedia mengetahui bahawa engkau mengakui yang demikian";

(Dan pada satu riwayat oleh Abu Daud bahawa Baginda s.a.w bersabda: "Lalu diseru oleh penyeru dari langit katanya: "Sungguh benar hamba-Ku, maka bentangkanlah kepadanya satu hamparan dari Syurga, dan pakaikanlah dia pakaian dari Syurga, serta bukakanlah baginya sebuah pintu ke Syurga". "Rasulullah s.a.w bersabda lagi: "Lalu datang kepadanya sebahagian dari bau Syurga dan keharumannya ); kemudian dilapangkan kuburnya seluas tujuh puluh hasta persegi, dan diberikan cahaya yang menerangi kuburnya; kemudian dikatakan kepadanya: "Tidurlah!" Lalu ia berkata: "Bolehkah aku balik kepada keluargaku supaya dapat aku ceritakan kebaikan halku?" Dua Malaikat itu berkata kepadanya: "Tidurlah seperti tidurnya pengantin yang tidak dibangkitkan dari tidurnya melainkan sekasih-kasih ahlinya; Demikianlah halnya sehingga ia dibangkitkan Allah dari tempat baringnya itu. Jika si mati itu seoarang munafik, ia menjawab pertanyaan Malaikat itu dengan katanya: "Aku dengar orang berkata demikian, maka aku pun turut berkata sama; aku tidak tahu benarkah atau tidak". Lalu dua Malaikat itu berkata: "Memang kami tahu engkau berkata demikian";

(dan menurut satu riwayat oleh Abu Daud: "Lalu diseru oleh penyeru dari langit katanya: "Sesungguhnya orang itu berdusta maka bentangkanlah kepadanya satu hamparan dari Neraka, dan pakaikanlah dia dari Neraka, serta bukakanlah baginya sebuah pintu ke Neraka". Rasulullah s.a.w. bersabda lagi: "Lalu datang kepadanya sebahagian dari bahang Neraka dan udara panasnya) kemudian diperintahkan bumi supaya mengapitnya lalu bumi mengapitnya sehingga berselisih tulang-tulang rusuknya, maka tinggallah ia dalam azab itu terus menerus ke masa Allah bangkitkan dia dari kuburnya." [Abu Hurairah r.a]

WARGA SK SEBERANG PERAK BERSENAM ROBIK


22 Julai 2009 - SK Seberang Perak mengadakan senam robik beramai-ramai di dataran sekolah. Semua murid dan guru terlibat menjayakan aktiviti tersebut.

Tidak ketinggalan kakitangan sekolah dan murid-murid prasekolah. Mereka bersenam mengikut irama lagu yang dimainkan.


Cikgu Mohd Amirul mengetuai senaman pada pagi ini. Gelagat cikgu Amirul memukau peserta senam robik tersebut.

Tuesday, July 21, 2009

Konsep Penggunaan Kad Kredit Dalam Islam


Oleh : ahmn77

Kalau suatu masa dahulu, keghairahan untuk membeli belah hanya tertumpu kepada kaum wanita sahaja. Namun sejak kebelakangan ini, kaum lelaki juga tak kurang hebatnya. Yang berbezanya hanya kategori pembelian barang, kalau lelaki lebih kepada barang-barang seperti telefon bimbit, alatan perhiasan kereta, peralatan ICT, wanita pula dengan barang perhiasan diri serta rumah.

Apa yang dibimbangkan adalah jualan murah kembali lagi! Ketika ini orang ramai berpusu-pusu berbelanja di pusat membeli-belah mengambil peluang musim jualan murah yang dijangka berakhir pada awal September. Di samping mendapatkan barang-barang keperluan, ada juga yang berbelanja berlebihan hingga melangkaui kemampuan. Kali ini saya ingin berkongsi dengan pembaca satu laporan Oleh Zunaidah Zainon yang disiarkan di dalam Utusan Malaysia .

Bagi pemegang kad kredit, mereka menggunakannya secara meluas sehingga kadangkala `terlupa' tentang bil yang perlu dibayar.

Penggunaan kad kredit mempunyai pelbagai pendapat. Sesetengah individu yang bijak merancang perbelanjaan bulanan, tentu tidak menghadapi masalah dalam penggunaan kad kredit. Tetapi bagaimana pula halnya dengan individu yang suka dengan gaya hidup mewah dan menggunakan kad kredit untuk mencapai impiannya?

Menurut pensyarah Jabatan Fiqh dan Usul, Fakulti Ilmu Wahyu dan Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof. Madya Dr. Mohd. Afandi Awang Hamat, individu yang tertarik pada gaya hidup mewah tetapi tidak mampu akan cenderung menggunakan kad kredit dengan rakus. Akhirnya mereka terlibat dengan hutang.

"Mereka mahu bergaya dan nampak mewah tetapi jika mempunyai pendapatan yang tidak mencukupi, itu akan menggalakkan mereka menggunakan kemudahan kad kredit ke arah yang negatif.

"Inilah masalah utama yang melanda sebahagian pemegang kad kredit hingga akhirnya mereka muflis kerana dibebani dengan hutang keliling pinggang," jelas beliau.

Secara tidak langsung fenomena ini akan memberi kesan kepada diri sendiri, keluarga dan masyarakat. Rasulullah s.a.w. bersabda, "hutang akan menjadikan seseorang berada dalam kesedihan pada waktu malam dan susah hati pada waktu siang."

Ia berlaku kerana mereka takut untuk berjumpa dengan si pemberi hutang atau dikejar pihak bank.


Dibebani hutang

Berhutang juga menyebabkan institusi kekeluargaan semakin rapuh. Tuntutan untuk memenuhi keperluan utama anak-anak tidak dapat dipenuhi kerana ibu bapa dibebani hutang yang banyak. Masyarakat juga memandang serong terhadap individu yang suka berhutang untuk memiliki kehidupan mewah.

Bagi mereka yang berhutang, apabila mati sebahagian fuqaha menjelaskan bahawa nyawanya tidak diangkat ke langit. Sebaliknya ia tergantung antara langit dan bumi sekalipun mereka mati syahid. Ini menunjukkan bahawa kesan berhutang amat besar dalam hidup seseorang hingga Allah s.w.t. turut melaknat perbuatan mereka.

Dalam Islam, hutang adalah perkara yang tidak digalakkan sebagai mana terkandung dalam beberapa hadis riwayat Bukhari. Rasulullah s.a.w. bersabda: "Ya Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada dilanda hutang dan kekuasaan orang lain ke atas aku." Baginda juga bersabda, "Kerana jika seseorang itu berhutang, maka apabila bercakap, ia akan berdusta, maka apabila berjanji, ia akan memungkiri."

Rasulullah s.a.w. bersabda: "Apabila seseorang itu mengambil harta orang lain dengan niat untuk membayarnya, kemungkinan Allah s.w.t. memberi kemudahan untuk membayarnya. Sebaliknya, apabila mengambil hutang tetapi tidak mahu membayarnya, maka Allah akan membinasakannya. "

"Rentetan daripada penampilan kad kredit dalam bentuk yang tidak terkawal akhirnya akan membawa kepada dunia hutang. Bahkan mereka tiada kemampuan untuk membayarnya sedikit demi sedikit.

"Akhirnya ada orang mencari jalan untuk tidak membayarnya. Dalam hadis di atas, Allah s.w.t. akan membinasakan sesiapa yang berhutang, maknanya balasannya sama ada namanya akan disenaraihitamkan, pergerakannya tersekat atau menanggung malu," jelas Mohd. Afandi.

Penggunaan kad kredit secara dasarnya terbahagi kepada dua iaitu mengikut syariat dan kaedah konvensional. Berdasarkan fatwa oleh Majmak Fiqh al-Islami, penggunaan kad kredit yang tidak berasaskan syariah iaitu memberi peluang kepada pelanggan untuk bayar dalam tempoh tertentu tanpa dikenakan riba adalah diharuskan dengan syarat hutang dilangsaikan tanpa dikenakan faedah yang tinggi.

Islam membenarkan dimudahkan urusan seperti mana sabda Rasulullah s.a.w.: "Permudahkan, jangan kamu menyusahkan. " (Riwayat Muslim)

Konsep kad kredit untuk memudahkan orang ramai membayar bil dan membeli dibenarkan dengan syarat tiada unsur-unsur riba.

"Kebiasaannya, orang yang menggunakan kad kredit untuk kemudahannya akan berbelanja mengikut kemampuan. Adalah lebih selamat membawa kad kredit berbanding wang tunai kerana dikhuatiri menjadi mangsa ragut atau rompak.

"Tidak kurang juga ada yang menggunakannya dengan tujuan untuk berhutang sedangkan faedah yang dikenakan pihak bank amat tinggi. Sekiranya tidak mampu mengawal perbelanjaan, elakkan menggunakan kad kredit kerana ia akan mengundang padah pada diri sendiri," nasihat beliau.

--Cina Islam

HUKUM & KEPENTINGAN FARAID


Oleh : Zailina Mahmud

PENGERTIAN FARAID

Faraid dari segi bahasa bermaksud ketetapan.

Menurut istilah syarak, Faraid adalah pembahagian harta pusaka selepas kematian seseorang Islam yang telah ditetapkan di bawah Hukum Syarak ke atas waris-waris yang sah dan layak (seperti anak, isteri, suami, ibu, bapa dan lain-lain). Harta yang dibahagikan kepada ahli waris adalah baki harta yang ditinggalkan setelah ditolak segala pembiayaan pengurusan jenazah, hutang-hutang pewaris samada berbentuk agama (seperti zakat, nazar, dll) atau hutang kepada manusia dan menunaikan wasiat yang dibenarkan oleh syarak.

HUKUM BERKENAAN FARAID

Menurut Islam, selepas kematian seseorang Muslim, maka wujudlah hak-hak tertentu ke atas harta yang ditinggalkannya. Hak-hak tersebut telahpun ditentukan sendiri oleh ALLAH secara khusus di bawah hukum faraid. Pembahagian faraid kepada yang berhak hukumnya adalah WAJIB untuk ditunaikan, dan FARDHU KIFAYAH kepada umat Islam (khususnya waris-waris) untuk menyelesaikannya, sama hukumnya seperti menyembahyangkan jenazah. Pembahagian harta pusaka menurut kaedah dan pelaksanaan Islam adalah suatu pembahagian yang sangat adil dan sistematik kerana ALLAH sebagai pencipta manusia mengetahui dimana letaknya kekurangan dan kelebihan dalam diri manusia itu.

Di dalam surah An-Nisa' ayat 11-13 telah menerangkan tentang kaedah pembahagian Faraid dengan jelas, manakala dalam surah yang sama ayat yang ke-14 Allah telah mengecam manusia yang beriman sekiranya ingkar dengan perintah ALLAH ini.

Maksud surah An-Nisa' (ayat 14):

"Dan barangsiapa yang mendurhakai Allah dan Rasul-Nya dan melanggar ketentutan-ketentua n-Nya, nescaya ALLAH akan memasukkannya kedalam api neraka sedang ia kekal di dalamnya; dan baginya seksa yang menghinakan" .

Ini jelas menunjukkan bahawa sekiranya umat Islam itu ingkar dengan ketentuan ALLAH, maka ALLAH akan melemparkannya ke dalam api neraka selama-lamanya. Ini menunjukkan bahawa suatu ancaman yang amat berat bagi mereka yang mengabaikan pelaksanaan hukum Faraid dalam pembahagian harta pusaka.

Peringatan:

Sekiranya pembahagian Faraid diabaikan, dikhuatiri akan berlaku:


* Memakan harta anak yatim

* Memakan harta saudara-mara

* Memakan harta Baitulmal


TUNTUTAN BELAJAR ILMU FARAID

Sabda Rasulullah saw:

Pelajarilah ilmu Faraid dan ajarkanlah kepada manusia, kerana ianya adalah separuh daripada ilmu dan akan dilupakan. Ia juga adalah ilmu yang pertama akan dicabut dari umatku.

- Hadis riwayat Ibnu Majah daripada Abu Hurairah


Sabda Rasulullah saw:

Pelajarilah ilmu Faraid dan ajarkanlah kepada orang lain. Sesungguhnya aku akan mati, ilmu ini juga akan mati dan akan berlaku kacau-bilau. Sehingga apabila dua orang bertelingkah kerana harta pusaka, mereka tidak akan dapat menemui sesiapa yang boleh menyelesaikan kes mereka.

- Hadis riwayat al-Hakim daripada Ibnu Mas’ud


PERLAKSANAANNYA MASAKINI

Walaupun hukumnya adalah jelas WAJIB, namun realitinya, sebanyak sejuta kes tanah pusaka di Malaysia (laporan Pejabat Tanah) dianggar bernilai RM38 bilion masih tidak dapat diselesaikan kerana masalah pewarisan dan 90% daripadanya adalah milik orang Melayu (yang rata-ratanya beragama Islam). Begitu juga mengikut laporan KWSP, lebih daripada RM70 juta wang KWSP tidak dituntut oleh waris. Ini bermakna begitu banyak sekali harta-harta umat Islam yang terbeku dan mereka yang berhak dan layak tidak mendapat bahagian mereka. Ini juga bermakna sistem faraid tidak berjalan dengan baik pada ketika ini. Timbul persoalan dari segi hukumnya, siapakah yang akan menanggung dosa-dosa ini?

Di samping itu begitu banyak kes berlakunya pertelingkahan dan perselisihan di kalangan umat Islam kerana merebut harta pusaka sepertimana yang digambarkan oleh Rasulullah di atas. Lebih malang dan amat menyedihkan ada yang menyebut bahawa ALLAH tidak adil dalam menentukan bahagian faraid.

--Cina Islam

NASKHAH MELAYU YANG BERCORAK SEJARAH SEBAGAI SUMBER SEJARAH MELAYU.


Pengenalan

Terdapat banyak hasil naskhah Melayu boleh digunakan sebagai bahan atau sumberdalam penulisan sejarah. Pada tahun 1980 sahaja, sudah terdapat lebih kurang 50 buah naskhah Melayu tradisional yang telah dieditkan dakam bentuk prosa dan puisi dan digunakan sebagagai karya bercorak historis. Ini termasuklah karaya yang bersifat sastera sejarah seperti Sejarah Melayu dan hasil sastera undang-undang seperti Undang-Undang Melayu Lama, Undang-Undang Melaka, Undang-Undang Kedah dan Adat Acheh. Selain itu, terdapat juga naskhah yang berbentuk hikayat seperti hikayat merong maha wangsa, salasilah seperti salasilah Melayu dan bugis, akhbar seperti bintang timur, surat seperti dari adjeng kartini kepad sahabatdi belanda, persetiaan seperti persetiaan bangkok dan diari persendirian seperti diari peribadi Tun Ku Abdul Rahman. Naskhah-naskhah Melayu lama yang bercorak sejarah ini diambil atau digunakan oelh para ilmuan dan sejarahwan dalam mengkaji hal ehwal masa lalu iaitu merujuk dan meneliti sesuatu yang lampau menerusi bahan dokumentasi lalu mentafsirkannya.

Melalui naskhah-naskhah inilah perbincangan mengeani konsep masyarakat Melayu tradisi, kaedah masyarakat tersebut menulis sejarah, pandangan dan falsafah terhadapdunia, pengertian sejarah dan sebagainya akan dapat diketengahkan. Naskhah-naskhah ini tersebar dan berselerak di bebrapa buah bandar besar di dunia, akibat pengalaman sejarah tanah air. Naskhah ini juga menjadi milik orang perseorangan, disimpan di istana-istan tradisional. Ini disebabkan bahawa istana menjadi pudat kegiatan intelektualisme Melayu tradisional di rantau alam Melayu ini.

Naskhah Melayu sebagai sumber sejarah

1. klasifikasi naskhah
menjalankan pengkajian dan penyelidikan untuk tujuan meneliti, manapis apatah lagi menggunakan fakta-fakta dari naskhah-naskhah berbentuk karya sastera Melayu tradisional bukanlah hakikat, persoalan dan proses yang mudah dilakukan. Hal ini diakui sendiri oleh seorang intelek bernama J.J Ras yang menyatakan: ...that succesful study of malay historical text may prove very difficult. Sememangnya penyelidikan yang menggunakan naskhah-naskhah Melayu tradisional yang dikategorikan sebagai "genre" sastera Melayu klasik bersifat sejarah bukanlah mudah dilakukan. Kegaitan keatas naskhah " genre" ini baik yang dalam bentuk karangan prosa mahupun puisi tertakluk kepada dua fenomena. Pertama, dari segi penyelenggaran teks, ini ditinjau sebagai satu hasil sastera tradisional Melayu. Persoalan nilai dan estitika tentang penulisan, kebudayan, filologi agama, falsafah serta soal ketepatan teksnya diberikan pertimbangan yang berat. Jedua, penulisan seperti ini kurang mirip dan kurang cenderung kepada kajian nilai-nilai sejarahnya. Sebaliknya kajian dan penyelidikan sesebuah teks yang dipandang sepenuhnya sebagai satu penulisan sejarah dan digunakan untuk keprluan sejarah. Lantaran itu penyelidiakn akan menghadapi berbagai masalah ketika mengendalikan atau menggunakan naskhah berbentuk ini. Contoh yang paling dekat kita, dapat dilihat pada teks Sejarah Melayu oleh Tun Sri Lanang. Ada pihak yang mengklasifikasikan naskhah tersebut sebagai naskhah yang bersifat sejarah dengan cara penyampaian yang penuh setitika. Namuan ada pula pihak yang mendakwa ia bukan karya sejarah sebaliknya hanya merupakan karaya sastera kerana tumpuan kepada pihak istana dan persoalan sosio budaya masyarakat Melayu. Namuan disebabkan terdapat nilai kebenaran sejarah pada naskhah tersebut(hasil kajian dari sarjana yang mengklasifikasikan karya ini sebagai hasil sejarah ) maka ini menunjukkan bahawa teks sastera sejarah atau sejarah sastera ini wajar diajdikan sebagai sumber dalam penulisan sejarah. Dalam hal in pendekatan (approach) dan pengkaedahan (methodologi) ilmu sejarah membolehkan seseorang penyelidik menilai unsur sejarah dalam naskhah sedemikian.

2. penggunaan naskhah Melayu sebagai sumber sejarah oleh orientalis barat.
Nilai atau unsur sejarah yang terdapat dalam naskhah-naskhah Melayu juga diakui oleh para orientalis dan intelektualime barat. Buka setakat itu sahaja, bagi mereka naskhah ini penting untuk mengetahui budaya masyarakat Melayu dan melihat lebih dekat car pemikirn, falsafah serta the way of life masyarakat ini. Bagi orientalis ini -naskhah Melayu membolehkan mereka menerokai bidang pengajian ilmiah yang mana mereka gunakan -naskhah Melayu ini sebagai sumber dalam bidang penulisan keilmuan yang dinamakan pensejarahan Melayu. Penerangan ini juga menyokong bahawa naskhah Melayu sememangnya amat berharga dan berguna sebagai sumber bagi menulis sejarah.contoh Francois Valentijn, penulis Belanda menulis Oud en Nieuw ost-indien. Dalam menulis tantang sejarah Melaka dan kerajaan-kerajaan Melayu beliau menyebut sumber Sejarah Melayu iaitu "soelalet Essalatine", or the generology of the king of the malay coast and of Malacca. Setelah mendalami nilai sejarah teks Sejarah Melayu John Lyden 1821 menterjemahkan kitab ini ke dalan bahasa iNggeris dan diikuti pila oleh Astride Morre pada tahun 1876 menterjemahkan ke dalam bahasa Perancis yang berjudul "Le Sadjerat Malayou. Oleg penggunaan naskhah Melayu berunsur sejarah telah dgunakan dikalangan sarjana Barat sejak abad ke 18 lagi dan ini dapat menjelaskan bahawa pengiktirafan naskhah Melayu sebagai sebuah sejarah.

3. unsur non historical
permasalahan yang amat kerap dibangkitkan mengenai pengkajian naskhah-naskhah bercorak sejarah ini ialah tentang kewujudan pencampuran unsur-unsur fantasi yang dianggap non-historical. Kebanyakkan naskhah-naskhah Melayu terpengaruh kepada dua unsur. Pertama, unsur magical yang berdasarkan kepada konsepsi yang dikenali sebagai mitos, lagenda, magis dan sebagainya. Keduanya, unsur feitenkennis iaitu mengandungi kualaiti dan kebenaran sejarah. Dalam hal ini Roolvink menjelaskan pendapatnya:
" soal ini sanagt rapat dengan soal persejarahan (historical) Melayu ...pada umumnya dapat dikatakan bahawa buku-buku sejarah dalam sastera Melayu klasik terdiri atas dua bahagian, bahagian pertama bersifat Mythis-lagendaris sahaja, yang mencerminkan keadaan dahulu kala, tantang permulaan berlakunya adat istiadat dan sebagainya; dan satu bahagian lagi yang kurang Mythis-lagendaris tetapi lebih bersifat historis, lebih sesuai dengankenyataan sejarah, teristimewa jika pengarangnya menceritkan tentang masanya sendiri."
Tujuan karya ini bagi Hoesein Djajanigrat ialah " for the glorification of the king/kings." Tumpuan biasanya diberikan kepada istana atau negara kota seperti pasai, Acheh, palembang, sumatera, johor, perak, kedah, pahang, mengkasar, tailo dan sebagainya. Penumpuan kepada raja atau istana begitu mutlak sehingga sukar untuk menilai fakta sejarah dalam naskhah tersebut. Dalam hal ini, beberapa orientalis barat seperti r. O winstedt, p.j veth dan john crawfurd memandang rendah pada naskhah Melayu sebegini. Mengapa? Di sini , profesor dato' yusoff hashim cuba menolak penilaian rendah tokoh-tokoh tersebutterhadap naskhah-naskhah Melayu. Beliau mengemukan pendapat, pertama, mereka bukanlah sarjana sebenar dan bukan pengkaji ilmu masyarakat yang sejati sebaliknya merka hanya pegawai tadbir. Keduanya, dalam penilaian mereka terhadap naskhah Melayu mereka melihat hal ini sepenuhnya dari pandangan atau kacamata barat, budaya barat atau norma barat. Selain iti tokoh-tokoh ini sememangnya memandang rendah terhadap masyarakat Melayu yang dianggap masih jauh ketinggalan dalambanyak aspek dan beranggapan merekalah y yangerbaik dan termaju. Oleh itu ciri-ciri magical, mitos, lagenda, dongeng dan istana centric dalam naskhah Melayu tidak perlu dijadikan alasan untuk menolak sesebuah naskhah sebagai sumber yang mempunyai nilai sejarah. Telah menjadi kbiasaan bagi penulis dahulu untuk menambah 'rempah ratus' sedemikian untuk ' membungai' karya mereka agar tidak sahaja mempunyai kandungan yang penting tapi mempunyai cara penyampaian yang unik dan indah. Perkara ini perlu penggunaan bahasa yang puitis.

Dalam hal yang berkaitan juga, individu yang menjalankan penyelidikan hendaklah menilai dan menggunakan pendekatan serta pengkaedahan ilmu sejarah dengan sebaik mungkin untuk mengelakkan pengkajian dan penyelidikan yang hanya merugikan. Penyelidik seharusnya mempunyai pandanagn yang positif terhadap naskhah Melayu agar dapat menilai sumber ini sebagai naskhah yang mempunyai nilai sejarah. Dalam hal ini J.J Ras yang menyatakan:
" ...dongeng tidak sahaja berkait dengan asal usul kebudayaan sesuatu dinasti, sebenarnya mengandungi nilai sejarah yang tinggi buat mereka yang tahu menggunakannya."
Sokongan J.J Ras ini terhadap naskhah Melayu menyebabkan sarjana-sarjana lain yang menumpu perhatian kepada naskhah-naskhah yang bukan bercorak sejarah. Mereka menggunakan teori dan method yang didakwa sebagai antropological dan ethnological. Malah naskhah-naskhah ini dihubungkaitkan dnegan unsur-unsur sejarah dan teori pensejarahan sehingga naskhah-naskhah yang tidak bercorak sejarah itu menjelma dan dapat dikaji.

4. unsur simbolisme, anakronisme dan ramalan
bagi Rosenthal kebanyakkan monograf yang dihasilkan mengenai sejarah sezaman adalah penulisan yang dilakukan atas perintah raja yang ingin melihat jasanya (dan kerap juga wangsanya) atau peristiwa yang penting dalam zaman pemerintahannya diabadikan dalam penulisan. Oleh itu, penulis menulis adalah untuk menggembirakan atau menyukakan hati sultan atau rajanya. Sejarawan juga menulis demi kepentingan zuriatnya dan juga bangsa keturunannya opada masa akan datang. Dalam karya penulis terdapat juga unsur-unsur simbolisme, ramalan dan anakronisme yang dijadikan kiasan atau sindiran terhadap perbuatan mahupun peribadi tokoh-tokoh tersebut.dalam kitab Sejarah Melayu terdapat unsur simbolik dan merupakan unsur penting dalam penulisan seperti ini. Unsur ini sememangnya ada kaitan dnegan lagenda dan mitos.dan masyarakat Melayu tradisional mengkritik raja secar terang-terangan akan dianggap menderhaka dan akan menerima hukuman bunuh dengan perbagai car. Oleh dengan kaedah penulisan yang diselitkan unsur-unsur ini membolehkan penulis tadi mengkritik, menegur raja secar sinis. Dalam hal ini naskhah-naskhah Melayu tidak sahaja bersifat istana centrik yang terlalu. Tetapi penjelasan yang menyatakan tentang kezaliman, kekejaman, tamak haloba, nafsu berahi golongan ini. Jadi dalam hal ini wujud penyataan yang balance terhadap golongan ini. Cuma cara menyatakan pujian dan sanjungan itu berbeza dengan menyatakan kritikan. Pujian secar teran dan kritikan secara simbolik. Namun begitu unsur simbolik juga digunakan untuk membina imej raja sebagai dewa dan mempunyai kuasa sakral dan bersifat luarbiasa disamping dapat memberi landasan itu pada kedudukan politik raja dan dinastinya. Beberapa unsur simbolik dalam naskhah Melayu dapat kita tinjau seperti hikayat merong mahawangsa yang mendedahkan tentang "raja bersiung" kerana keluar siungnya dan baginda dikatakan suka meminum darah manusia. Dalam Sejarah Melayu, Sultan Mahmus Syah dikatakan sanggup memenuhi tuntutan Puteri Gunung Ledang yang begitu berat kerana mementingkan nafsu berahi baginda sahaja. Permintaan Puteri Gunung Ledang iaitu 7 dulang hati nyamuk, 7 dulang hati kuman, jambatan emas dan istana di puncak gunung Ledang yang diusahakan dengan mengerah rakyat jelata tanpa mengambilkira kesukaran yang dihadapi. Dalam Tuhfat Al-Nafis, Sultan Mahmud Syah II dinyatakan bahawa tegak kemaluannya walaupun telah mangkat. Simbolik yang cuba dijelaskan ialah Sultan mempunyai nafsu yang besar. Contoh lain ,Raja Bugis bermimpi kemaluan menjadi naga dan peristiwa ini dijadikan petanda kejayaan 5 orang beradik di kepulauan Riau Lingga. Raja Acheh misalnya pula dikatakan bermimpi kencing sehingga bah seluruh negeri dan ramalan Sultan Acheh telah menjadi raja yang mashyur.

Unsur anakronisme yang meluas juga ditemui dalam naskhah Melayu . anakronisme dalam pensejarahan Melayu pada umumnya dihubungkan dengan masa berlakunya sesuatu peristiwa serta penukaran kepada peristiwa itu sendiri. Secara ringkasnya anakronisme sebagai kesalahan menggunakan tarikhdan tempat peristiwa yang berlaku sesuai dengan masa dan tarikh sebenarnya.contohnya peminangan Puteri Gunung Ledang dicatatkan dalam kitab Sejarah Melayu yang diselenggarakan oleh R.o. winstedt dan kitanb Sejarah Melayu yang diselenggarakan oleh shellabear menampakkan unsur anakronisme. Dalam edisi winstedt, Sultan mansur syah ingin meminang Puteri Gunung Ledang, tetapi edisi shellabear Sultan Melaka yang terakhir iaitu Sultan Mahmus Syah yang ingin meminang Puteri Gunung Ledang. Sememangnya unsur-unsur ini menjadi masalah dalam menjalankan kajian terhadap naskhah-naskhah Melayu. Namun Hoesein Djajaningrat menyatakan bahawa unsur-unsur inidigunakan sebagi mencemerlangkan seseorang atau beberapa orang raja. Begitu juga bagi Syair perang mengkasar, menurut Cyrill skinner " untuk menyukakan hati yang mendengarnya". Oleh itu undur-undur seperti ini dijadikan sebagai pewarna atau pemanis dalam naskhah Melayu agar tampil indakh, unik dan menarik. Oleh kerana ia dilahirkan olehsuatu bentuk masyarakatm temapatan, maka segala rangka kajian terhadap persoalan ini patut dirujuk dan dikembalikan kepada masyarakat itu sendiri ( inilah yang dilupai oleh Winstedt, p.j veth dan john Crawfurd) dalam menilai naskhah Melayu. Maksudnya mendalami atau melihat masyarakat terdahulu dari perspektif "space and time" masyarakat tersebut. Inilah yang sukar dilakukan.

5. mengadakan kajian perbandingan
naskhah-naskhah Melayu yang kita temui hari ini bukan naskhah asli sebaliknya naskhah salinan. Tntang ini Cowan umpamanya menegaskan:
the malay copyist, unlike his Balinese counterpart, is at liberty to make correction, to add materials here and there or to commit words and sentences.
Akibat daripada perbualan ini Cowan menjelaskan:
" A malay copyist is not anakronisme mere copyist : he is an author himxelf."

Oleh sebab itu konsep penulis dan penyalin dalam kesusasteraan Melayu tradisional,khasnya yang berbentuk sejarah membawa pengertian yang bertimbal balik. Ada juga berlaku tokok tambah. Hal ini berlakiu dalam kitab Sejarah Melayu pada edisi shellabear yang banyak bahan baru yang ditambah dan dibuang yang kemudiannya digunakan oleh penyalin kemudiannya. Isinya jauh lebih panjang daripada Sejarah Melayu edisi winstedt.

Peristiwa-peristiwa yang berlaku di lain masa dikatakan berlaku pada mas aberlainan pula mengikut selera dan citarasanya sendiri. Diambilnya peristiwa-peristiwa mashyur seperti peminangan Puteri Gunung Ledang dan penemuan tokoh dari Melaka dengan Betara Patih Gajah Madah dan sebagaimana pada kitab-kitab sejarah yang berkenaan lantas diapplykannya kepada mana-mana peristiwa yang disukainya atau disanjungi tanpa memikirkan tentang kesenian dan keasliannya. Pada hakikatnya sejarah yang sebenarnya berlaku setelah beberapa masa berlalu anakronisme. Dalam hal ini kajian perbandingan terahadap beberapa naskhah Melayu yang mempunyai tajuk tetapi lain edisi itu penting untuk meneliti dan menganalisa seterusnya dapatkan nilai sejarah pada naskhah tersebut. Dalam hal ini kajian terhadap naskhah asli yang terbaik.

6. lain-lain
penggunaan naskhah Melayu sebagai sumber sejarah Malaysia juga menghadapi masalah kerana terdapatnya penggunaan perkataan-perkataan Melayu klasik yang tidak digunakan lagi pada masa kini. Sebagai contoh jurubatu, chukai bea dan pabean. Halangan kepada penyelidik yang tidak mahir dengantulisan tersebut. Turut menjadi masalah apabila terdapat dokumen-dokumen yang tersimpan di Arkiby diklasifikasikan sebagai dokumen rahsia dan tidak boleh dibuka dalam tempoh 25 tahun atau selama-kamanya. Dokumen seperti ini dikhuatiri akan menjejaskan keamanan negara, hubungan anatara kaum atau menjatuhkan maruag seseorang. Sebagai contoh dokumen yang mencatatkan tentang aktiviti komunis di negara ini. Kemungkinan besar golongan tradisional terlibat dengan aktiviti komunis masih hidup atau saudara -mara mereka dikenali. Ini akan menyebabkan berlaku tindakan balas dendam dari mereka yang pernah melalui ancaman komunis.

Kesimpulan

Secara keseluruhannya, naskhah-naskhah Melayu yang bercorak sejarah dan tidak bercorak sejarah boleh digunakan sebagi sumber sejarah Melayu. Walaupun kadang kala sukar untuk menilai unsur dan kualiti sejarah tersebut kerana banyak strategi penulisan yang mengelirukan, bukanlah menjadi alasan untuk par ilmuan menolak seratus peratus naskhah tersebut sebagi naskhah bukan bercorak sejarah. Pada hal, sejarah itu sendiri merupakan disiplin yang amat luas yang meliputi aspek ilmu, budaya, filologi, sosiologi, antropologi, ethologi, falsafah dan sebagainya. Untuk Pengkajian naskhah Melayu perlu bagi pengkaji dan penyelidik mengetahui latar belakang sejarah seterusnya menggunakan sdisiplin sejarah agar dapat membuat tafsiran dan menyempurnakan kajian.


Bibiliografi

Muhammad Yusoff Hashim, Persejarahan Melayu Nusantara: Kajian Mengenai Sumber, Penghayatan, Masalah Dan Tafsiran Naskhah-Naskhah Terpilih Sejarah Melayu, Teks Publising Sdn Bhd. Kuala Lumpur, 1998

Muhammad Yusoff Hashim, Syair Sultan Maulana: Satu Penelitian Kritis Tentang Hasil Pensejarahan Melayu Tradisional, Universiti Malaya, 1998

Muhd Yusof Ibrahim, Pengertian Sejarah, Dewan Bahasa Dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1971

Muhd Yusof Ibrahim Dan Mahuyudin Hj. Yahya, Sejarawan Dan Pensejarahan: Ketokohan Dan Karya, Dewan Bahasa Dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1998

Monday, July 20, 2009

Puisi Melayu Tradisional

Oleh: Qamarul Arifin Abdullah

Walau bagaimana maju sekalipun sesuatu masyarakat, ia masih memerlukan maklumat daripada hasil-hasil kesusasteraan lamanya. Hasil-hasil kesusasteraan itu merupakan dokumen maklumat penting tentang tamadun masa lampau masyarakat. Pemikiran di dalamnya disanjung dan dianggap sebagai pemberi pedoman kepada masyarakat silam. Begitu juga dengan corak pemerintahan serta nilai-nilai tinggi mesyarakat tersebut.

Terdapat dua kategori puisi dalam bahasa Melayu, iaitu puisi terikat dan puisi bebas (lihat lampiran).

Kelahiran puisi yang bersifat tempatan, kemasukan pelbagai bentuk dan jenis puisi dari luar telah memperkaya puisi Melayu hingga berjumlah lebih kurang 30 jenis puisi. Dalam perkembangan puisi tradisional Melayu terdapat jenis-jenis seperti pantun, syair, gurindam, seloka, pantun seloka, teromba, peribahasa berangkap, talibun, mantera, nazam, rubai, qit’ah, masnawi, ghazal, dikir@zikir, berzanji, teka-teki, endoi, rejang, hadrah, dabus, perbilangan, perbilangan adat, kata-kata adat, terasul, tambo, jampi, bait, marhaban, dan berzanji.

Pantun

Memang tidak dapat dinafikan lagi bahawa pantun adalah satu-satunya puisi Melayu tradisional yang paling asli dan lahir di rantau Alam Melayu. Banyak pendapat dikemukakan oleh pengkaji-pengkaji tentang asal usul istilah pantun, antaranya oleh Pijnappel, Hoessein Djajadiningrat, Zainal Abidin Ahmad(Za’ba), Wilkinson, Winsteadt dan Van Ophuijsen.

Menurut Harun Mat Piah (1989), dari segi tema dan isi, pantun dapat dibahagikan keada tujuh iaitu pantun kanak-kanak, pantun cinta dan kasih sayang, telatah dan cara hidup masyarakat, pantun teka-teki, pantun puji-pujian atau sambutan, pantun nasihat, agama dan adat, dan pantun naratif atau cerita.

Pantun mempunyai unsur estetika alamiah yang bersifat bertentangan, berpasangan, dan berangkapan. Sebab itu, antara ciri-ciri pantun ialah berskema rima a/b /a/b yang terdiri daripada dua komponen, iaitu pembayang atau sampiran dan maksud. Setiap serangkap dapat menyelesaikan keseluruhan idea.

Penjenisan pantun berdasarkan bentuk dan strukturnya yang tetap. Setiap barisnya mempunyai antara lapan hingga sepuluh suku kata yang sesuai dengan pernafasan normal, dan mempunyai antara empat hingga lima perkataan. Setiap pantun mempunyai rangkap-rangkap yang berlainan. Maksudnya berdiri sendiri (kecuali pantun berkait), dan setiap rangkap membawa persoalan yang sempurna. Contohnya:

Sapu tangan berkaki merah, kakinya diletak dalam perahu,

Luka di tangan berdarah merah,

Luka di hati tak dapat nak tahu.

SHAPE \* MERGEFORMAT

pembayang

maksud

Oleh itu, istilah-istilah yang merujuk kepada jenis-jenis pantun, seperti “pantun kanak-kanak”, “pantun kasih-sayang”, “pantun budi” dan sebagainya bukanlah tergolong sebagai jenis tetapi lebih jelas sebagai pengelasan tema yang boleh berubah-ubah menurut tafsiran dan penumpuan pengkaji. Bagi setiap baris pantun ada jeda di dalamnya. Pantun-pantun ini memiliki gaya bahasa dan lambang yang sesuai dengan norma dan nilai masyarakat setempat. Terdapat juga pantun-pantun yang pembayangnya mempunyai hubungan dengan maksudnya. Pantun sebagai milik semua lapisan masyarakat, mampu membawa berbagai-bagai tema, persoalan dan mesej. Contohnya:

Pantun Budi

Bunga Cina di atas batu,

Jatuh daunnya ke dalam ruang,

Adat dunia memang begitu,

Sebab emas budi terbuang.

Buah langsat kuning mencelah,

Senduduk tidak berbuah lagi,

Sudah dapat gading bertuah,

Tanduk tidak berguna lagi.

Baik bergalas baik tidak,

Buli-buli bertali benang,

Baik berbalas baik tidak,

Asal budi sama dikenang.

Tanam lenggundi tumbuh kelapa,

Terbit bunga pucuk mati,

Budi tuan saya tak lupa,

Sudah terpahat di dalam hati.

Padi dan nanas tanam di tanjung,

Tempat pipit membuat sarang,

Budi dan emas sama dijunjung,

Hidup aman dikenang orang.

Sumber: Zainal Abidin Bakar (penye), 1991. pantun Melayu, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Gurindam

Walaupun ada pendapat yang mengatakan bahawa istilah Gurindam berasal daripada bahasa Sanskrit dan masuk ke bahasa Melayu menerusi bahasa tamil, tetapi pengisiannya tidak menurut puisi Sanskrit atau Tamil (Za’ba: 1965). Ia merupakan pinjaman dari segi istilah saja.

Gurindam merupakan sejenis puisi yang tidak terikat atau tiada tentu bentuknya (sama ada terikat atau tidak). Bentuk yang terikat biasanya terdiri daripada dua baris serangkap, hampir sama dengan syair dua baris atau nazam. Bentuk yang tidak terikat tergolong sebagai puisi bebas,sama ada berangkap atau tidak; jika berangkap tidak tentu jumlah baris serangkap, jumlah perkataan sebaris; dan mempunyai rima atau tidak.

Puisi jenis gurindam dirujuk kepada “Gurindam Dua Belas” karya Raja Ali Haji (lihat lampiran 3). Meskipun terdapat unsur bebas dalam gurindam berkenaan, seperti tidak ditentukan jumlah perkataan bagi setiap baris, tetapi unsur-unsur terikatnya lebih banyak. Gurindam adalah puisi dua-dua baris, rima akhir bagi dua baris adalah sama dan tiada had bagi jumlah keseluruhan barisnya. Dalam setiap dua baris itu terdapat timbal antara baris pertama dan baris kedua. Dalam gurindam juga kadang-kadang terdapat ciri puisi seperti asonansi, aliterasi, dan gaya bahasa tertentu. Sesebuah gurindam sarat dengan tema dan perutusan yang bersifat nasihat, keagamaan, dan pengajaran. Contohnya:

Ini Gurindam Fasal yang Kesembilan

Tahu pekerjaan tak baik tetapi dikerjakan,

Bukannya manusia iaitulah syaitan.

Kejahatan seorang perempuan tua,

Itulah iblis punya penggawa.

Kepala keada hamba-hamba raja,

Di situlah syaitan tempatnya manja.

Kebanyakan orang yang muda-muda,

Di situlah syaitan tempat berkuda.

Perkumpulan lelaki dengan perempuan,

Di situlah syaitan punya jamuan.

Adapun orang tua yang hemat,

Syaitan tak suka membuat sahabat.

Jika orang muda kuat berguru,

Dengan syaitan jadi berseteru.

Sumber: dipetik daripada Harun Aminurrashid, (penye.), 1990 dalam Kajian Puisi Melayu. Singaura: Pustaka Melayu.

Syair

Walaupun berasal dari Arab-Parsi namun syair Melayu tidak beracuan syair daripada tradisi Arab atau mana-mana puisi Arab-Parsi tetapi dalam bentuk dan acuan asli masyarakat Melayu (Harun Mat Piah, 1989).

Orang Melayu mula berkenalan dengan syair sejak zaman awal bertapaknya Islam di alam Melayu melalui pengkajian kitab yang terdapat bentuk syair seperti kitab Al-Luma’, Fusus al-Hikam, Al-Insan al-Kamil yang dibawa oleh pengembang agama Islam ke Melaka. Syair berbahasa Arab yang terawal ialah catatan batu nisan Sultan Malik al-Saleh (1297 M) di Pasai.

Selepas itu terdapat syair berbahasa Melayu yang pertama di batu bersurat atau prasasti Minye Tujuh (1380 m). Dalam Sulalatus Salatin Sejarah Melayu terdapat penggunaan syair, sama ada dalam bahasa Arab mahupun bahasa Melayu. Dalam perkembangan persuratan Melayu selanjutnya, Hamzah Fansuri, seorang tokoh ulama dan pujangga melayu merupakan individu yang telah menghasilkan syair dalam bentuk yang lebih Melayu dengan cukup berkesan dan ilmiah temanya. Selepas itu, syair terus berkembang pesat dengan bentuk yang lebih mantap dan tekal. Semenjak itu, syair Melayu sudah menyimpang daripada bentuk syair Arab yang menjadi tiruannya.

Bentuk konvensional syair Melayu mengandungi empat baris serangkap dengan rima a/a/a/a. Bentuk inilah yang paling dominan dalam masyarakat Melayu walaupun terdapat juga variasi-variasi bentuk yang lain.

Menurut Harun Mat Piah (1989), syair dalam bahasa melayu mempunyai beberapa variasi yang bergantung kepada bentuk rimanya iaitu:

i. Dua baris serangkap dengan rima a/b, (memerlukan beberapa rangkap)

ii. Tiga baris serangkap dengan rima a/a/b.

iii. Empat baris serangkap dengan rima a/a/a/a.

iv. Empat baris serangkap dengan rima a/b/a/b.

v. Empat baris serangkap dengan rima a/a/b/b.

vi. Empat baris serangkap dengan rima a/a/a/b, c/c/c/d, d/d/d/d dan seterus nya.

vii. Empat baris seirama (monorhyme).

viii. Empat baris berkait.

Menurut Harun Mat Piah(1983), variasi bentuk syair ini membuktikan bahawa syair tidak terhad kepada satu bentuk sahaja walaupun bentuk empat baris serangkap, dengan rima a/a/a/a lebih luas digunakan. Berdasarkan isi dan tema, syair Melayu mempunyai tujuh jenis tema yang berbentuk cerita(bukan naratif) iaitu syair romantis, syair panji, syair sejarah, syair keagamaan, dan syair kiasan. Manakala syair bukan cerita ialah syair agama, syair nasihat dan tema-tema lain yang berasingan. Contohnya:

Syair Kelebihan Ilmu: Ilmu Itu Bekalan Hidup

Berkata ilmu akulah sultan,

Kerajaan aku darat dan lautan,

Jahil berseru akulah syaitan,

Ikutlah aku merata hutan.

Ilmu itu gemala sakti,

Sinarnya cerah cahaya sejati,

Asal puncanya lamun didaati,

Sukar bercerai sehingga mati.

Harganya tidak dapat ternilaikan,

Sebuah dunia belinya bukan,

Kuasanya bersukat digunakan,

Di laut, di darat, di rimba dan pekan.

Jasa seorang ialah taulan,

Teman berbeka suluh berjalan,

Jasa berhimun ialah pengenalan,

Hiasan penyata polan si polan

Sumber: dituturkan oleh Haji Abd. Rahim Shafie, Langkawi, Kedah keada Wahyunah Haji Abd. Gani dan Mohamad Shaidan (peny.), 2000 dalam Puisi Melayu Lama Berunsur Islam. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Endoi

Endoi berasal daripada kata “endul” yang bermaksud buaian (Harun Mat Piah, 1989). Endoi merupakan tradisi lisan berbentuk perbuatan yang disambut oleh masyarakat Melayu dalam majlis keramaian seperti kenduri kahwin untuk memeriahkan suasana. Endoi sebagai bentuk puisi tumpang menggunakan bentuk syair, nazam dan juga antun sebagai wadah penyampaiannya.

Antara persoalan yang disampaikan dalam puisi endoi ialah menceritakan salasilah dan riwayat hidup Rasulullah s.a.w. menceritakan kisah-kisah nabi, menyampaikan nasihat kepada anak-anak agar berbuat baik, berbudi bahasa dan menghormati ibu bapa, dan memperkatakan tentang pengajaran Islam seperti rukun islam, dan kitab suci al-Quran.

Secara khususnya, endoi berfungsi untuk menyatakan rasa kesyukuran ibu bapa atas kelahiran anak sulung yang diadakan ketika upacara bercukur rambut anak yang berusia tujuh hari. Selain itu, puisi ini juga bertujuan untuk memberikan panduan dan pengajaran kepada masyarakat khalayaknya. Contohnya:

Ucapan Mencukur Rambut Budak Kecil

Bismillahirrahmaanirrahim

Lailahaillallah, Muhammadar Rasullullah

Bismillah itu permulaan nama,

Keadaan zatnya bersama-sama,

Zahirnya sifat menyatakan isma,

Kadim dan taat setia lama.

Hai segala nur-ul-khatam,

Dipecahnya empat nazirnya Adam,

Dipecahnya pula sekian alam.

Rahim bapamu turun ke ibumu,

Empat puluh hari nutfah namamu,

Delapan puluh hari alqah namamu,

Seratus dua puluh hari alamah namamu.

Sumber: Dipetik daripada Majlis Peperiksaan Malaysia (peny.) 1996 dalam Warna Sari Sastera Melayu Tradisional. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka dan Fajar Bakti.

Rejang

Rejang menumpang bentuk syair atau pantun yang menggunakan nama hari atau hari bulan berdasarkan firasat, reaksi dan kepercayaan tertentu. Hari atau hari bulan dikaitkan dengan nama-nama binatang, buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan.

Istilah rejang mengikut Wilkinson, ada kaitannya dengan ramalan bintang atau astrologi (Mohd. Yusof Md. Nor dan Abd. Rahman Kaeh, 1985). Biasanya , masyarakat di Nusantara ini mempunyai cara-cara yang tertentu untuk meramal hari-hari yang baik dalam sebulan. Hal ini dapat dilihat dalam puisi rejang seperti Ketika Rejang yang dikatakan ada hubungan dengan hubungannya dengan ramalan waktu manakala Rejang Ketika dikaitkan pula dengan raksi (nasib baik atau buruk mengikut perkiraan waktu).

Rejang menumpang bentuk syair atau pantun. Oleh itu, genre ini hampir menyerupai bentuk pantun dan syair, Cuma berbeda pada rima akhir yang tidak tetap, sedangkan pantun atau syair memiliki rima yang tetap.

Ciri-ciri rejang ialah rejang terdiri daripada empat baris serangkap, dua baris pertama merupakan pembayang dan dua baris berikutnya merupakan maksud. Bahkan kalau diteliti lebih lanjut, rejang ini hampir sama dengan pantun berkait. Selain itu, dua baris pertama tidak berhubungan langsung, tetapi ada pula yang berhubungan seperti syair. Biasanya, pengisian dalam rejang membicarakan hal-hal yang berhubungan dengan agama, nasihat, teladan dan pengajaran. Contohnya:

Rejang Hari Bulan

Tujuh hari bulan rejangnya tikus,

Tikus jantan masuk penjara,

Kalau terkenang sifat yang bagus,

Hilanglah akal lenyap bicara.

Tikus jantan masuk penjara,

Penjara besar besi kursani,

Hilanglah akal lenyap bicara,

Dendam oi apa selaku ini.

Penjara besar besar besi kursani,

Perbuatan Maharaja Jaya Dewata,

Dendaru oi apa selaku ini,

Tidur berendam airnya mata.

Sumber: dipetik daripada Ampuan Hj. Brahim bin Ampuan Hj. Tengah, 1999 dalam “Syair Rejang, Penyelenggaraan dan Analisis Teks” Disertasi Ph.D. Bangi: Universiti Kebangsaan Malaysia.

Nazam

Nazam berasal daripada istilah Arab nazam yang bererti puisi. Sejenis puisi yang terikat. Bentuk puisi ini biasanya digubah oleh ulama menurut kaedah dan pertimbangan puisi Arab. Temanya selalu berhubung dengan keagamaan, pendidikan, dan keilmuan. Antara ciri-ciri khasnya ialah terdiri daripada dua baris serangkap dengan jumlah perkataan dan suku kata di dalam sebaris antara 10-12 suku kata. Yang kedua, skema rimanya ialah a/a, b/b, c/c, serima (monorhyme) dan seterusnya. Isinya pula menyentuh tentang hal-hal agama. Isinya tidak sempurna dalam dua baris; dan puisi bentuk nazam ini boleh dibawa secara berlagu seperti nasyid dan qasidah. Tema dalam puisi nazam selalunya berhubung dengan persoalan keagamaan, pendidikan, dan keilmuan. Ada juga yang bertemakan nasihat, akhlak dan sebagainya.

Mesej yang terkandung dalam nazam menggambarkan fungsinya yang tersendiri antaranya menyampaikan peristiwa sejarah seperti hal-hal yang berkisar dengan perjalanan hidup atau riwayat Nabi muhammad s.a.w, menyamaikan pengajaran agama seperti ilmu tauhid, dan menyampaikan nesihat dan pendidikan.

Penyebaran dan fungsi nazam dalam kehidupan masyarakat Melayu tidaklah seluas pantun dan syair. Pada umumnya nazam digunakan dalam menyampaikan ajaran Islam yang meliputi perihal Nabi Muhammad s.a.w., pelajaran tauhid, fikah, dan rukun iman. Bentuk nasyid dan zikir menjadi wadah penyebaran nazam dan biasanya disamakan dalam majlis-majlis keagamaan seperti sambutan awal Muharam, Maulidur Rasul, khatam al-Quran, berendoi dan sebagainya. Contohnya:

Nazam Ajal

Oleh Hj. Ahmad Mufti

Kalau sungguh kamu yakin,

Jangan kamu lalai pada nafsu hati.

Benar tidak bila ada amal kamu,

Puas hati tidak sesalkan dirimu.

Ingat-ingat hai saudara masa itu,

Nyawa sampai batang leher baru tentu.

Kita ini akan matilah sudahnya,

Tidak tahu bila samaikan ajalnya.

Pahit mati itu bukan macam jadam,

Bukan pula macam api boleh padam.

Oleh itu mari kita sama-sama,

Buat amal jangan leka jangan lena.

Pada Tuhan kita datanglah asalnya,

Pada Tuhan kita kembalilah sudahnya.

Sumber: dipetik daripada Md. Ali Bachik (Iladam), 1989. himpunan Puisi Klasik. Shah Alam: Marwilis Publisher.

Dikir/Zikir

Menurut Harun Mat Diah (1989), dikir berasal daripada perkataan Arab, zikir yang bermakna puji-pujian terhadap Allah s.w.t. dan rasul-Nya Nabi Muhammad s.a.w. Dalam perkembangan puisi Melayu tradisional, puisi dikir/zikir bermakna puisi puji-pujian. Dikir/zikir juga merupakan puisi yang mengandungi isi tentang unsur-unsur agama, sama ada tentang ibadat, puji-pujian, pengajaran atau tentang Nabi Muhammad s.a.w. dan ajaran-ajarannya.

Dari segi bentuk, dikir/zikir merupakan puisi bebas. Jumlah baris dalam serangkap, jumlah perkataan dan suku kata dalam sebaris, tidak tentu. Begitu juga rangkapnya; mungkin mempunyai atau tidak mempunyai rangkap. Dikir/zikir biasanya terdiri daripada ungkapan-ungkapan sejajar yang puitis, dan tidak terikat kepada bentuk yang tertentu. Kadang-kadang dikir/zikir mengambil bentuk-bentuk puisi yang lain seperti pantun, syair, mantera dan nazam.

Puisi ini dinamakan dikir kerana setiap ungkapan atau kata-kata maksud atau isi puisi yang dipaparkan diselang-selikan dengan kata-kata atau ungkapan puji-pujian terhadap Allah s.w.t. dan Nabi Muhammad s.a.w. Pada permulaan puisi, ungkapan puji-pujian (zikir) terhadap Allah s.w.t. dan puji-pujian terhadap Nabi Muhammad s.a.w. (selawat) disusun sehingga membentuk satu rangkap yang tersendiri. Rangkap ini diulang-ulang sehingga adakalanya beberapa rangkap sebelum rangkap isi.

Dikir/zikir tergolong dalam kesusasteraan rakyat kerana penyebarannya dilakukan secara lisan. Berdasarkan isinya, dikir/zikir berfungsi sebagai alat pendidikan atau didaktik iaitu mengingati khalayaknya tentang perkara-perkara yang baik dan yang perlu diikuti, serta menjauhi perkara-perkara yang buruk atau dilarang sama ada dari aspek agama (Islam) atau nilai masyarakat.

Selain itu, dikir/zikir juga sebagai ejen penyebaran dan pemantapan nilai-nilai positif dan akhlak yang baik keada masyarakat khalayaknya, di samping sebagai pengawal nilai sosial dalam masyarakat seperti nilai kerjasama, hormat-menghormati, bertolak ansur dan sebagainya.

Dikir/zikir dituturkan dalam upacara yang tertentu, seperti dalam tarian dabus, permainan kompang/hadrah, dan upacara sambutan maulidur Rasul. Dikir/zikir yang diucapkan atau yang dinyanyikan dalam upacara maulidur Rasul biasanya mengandungi unsur dakwah, dan isinya penuh dengan puji-pujian dan kemuliaan terhadap Nabi Muhammad s.a.w. selain itu dikir/zikir sebagai alat hiburan di majlis-majlis sosial seperti majlis sambutan pembesar, majlis perkahwinan dan sebagainya. Akhir sekali, dikir/zikir sebagai gambaran masyarakat terutama dalam aspek kebahasaan dan nilai-nilai estetika. Contohnya:

Dikir Dabus

Allah hee Allah huu ya Allah,

Baddal hee ya maula,

Allah hee Allah huu ya Allah,

Hudal le ma ti habur sere ya Allah.

Allah humma salli Allah,

Allah he salli dona Allah,

Allah Muhammadun sahu ya Allah,

Hee Allah Allah wabiza aalihi.

Pada kasih penghulu kita Muhammad,

Cahaya bulan empat belas petunjuk yang sempurna,

Hati rindu kepada Nabi Muhammad,

Sentiasalah didapat daripada yang sempurna.

Allah hee Allah huu ya Allah,

Baddal hee ya maula,

Allah hee Allah huu ya Allah,

Hudal le ma ti habur sere ya Allah.

Sumber: didokumentasikan oleh Ahmad Ali Salikin, 1996. Lumut, Perak.

Rubai

Rubai berasal daripada sastera Parsi dan merupakan puisi tertua dalam bahasa tersebut. Apabila Parsi menerima Islam, puisi tersebut menjadi sebahagian daripada puisi warisan Islam. Tokoh yang identik dengan rubai ialah Omar Khayyam (1132). Puisi rubai diterjemah ke dalam bahasa Inggeris oleh Edward Fitzgerald (1809-1883) dan ini menjadikan rubai Omar Khayyam begitu terkenal. Rubai dalam bahasa Melayu pertama kali diperkenal oleh Bukhari al-Jauhari dalam teks Taj al-Salatin. Rubai karya Omar Khayyam pula telah diterjemah ke bahasa Melayu oleh tokoh bahasa dari Johor iaitu Mejar Dato’ Muhammad Said bin Haji sulaiman (1868-1955) berdasarkan versi Inggeris yang diterjemah oleh Edward Fitzgerald.

Dalam Kamus Umum Indonesia, rubai dikatakan sebagai puisi Arab empat baris. Ada sarjana mengatakan rubai berbentuk sajak yang terdiri daripada empat baris (a/a/a/a) yang selalunya bertujuan falsafah atau tasawuf serta membentuk epigram. Daripada segi cirinya, pola rima a/a/b/a atau a/a/a/a; jumlah barisnya terdiri daripada empat baris serangkap; menakala suku katanya ialah antara lapan hingga dua belas suku kata. Isinya dalam satu rangkap, dan temanya membawa persoalan yang bersifat falsafah, agama, nasihat dan sejarah.

Dalam puisi Melayu tradisional, pengisian dalam rubai selalunya bertemakan falsafah, persoalan tasawuf, agama, nasihat, dan sejarah. Puisi rubai bertujuan untuk panduan pendidikan. Contohnya:

Kemuliaan Insan

Peri permulaan keadaan insan,

Itulah ingatkan dirimu yang berirfan,

Supaya mengetahui perinya ini,

Dengan takdir lagi dengan ihsan.

Masnawi

Masnawi identik dengan penyair terkenal Parsi, Jalaluddin al-Rumi (1207-1273 M), terutama dalam karya agungnya Mathnawi Ma’nawi. Sebagai puisi yang bersumberkan puisi Arab-Parsi, masnawi tidak popular dalam kalangan masyarakat Melayu, dan Oleh sebab itu, genre ini tidak berkembang.

Masnawi dalam bahasa Melayu diperkenalkan oleh Bukhari al-Jauhari menerusi karangannya Tajus Salatin. Puisi ini berbentuk bebas dari aspek baris, perkataan dan suku kata dalam sebaris. Walaupun begitu, terdapat pengawalan pada rima akhirnya seperti a/a, b/b, c/c, dan seterusnya. Genre puisi ini bertemakan puji-pujian tentang kehandalan, kekuatan, kepandaian, dan kemayhuran seseorang tokoh.

Secara keseluruhannya, masnawi berfungsi sebagai panduan, pengajaran, dan nasihat kepada khalayaknya. Contohnya:

Budi

Dengarlah olehmu, hai yang budiman,

Budi itulah sungguh pohon ahsan,

Kerana ahsan itu puri budilah,

Jika lain maka lain jadilah,

Orang yang berbudi itu kayalah,

Yang bukan berbudi itu papalah,

Jikalau kau dapat harta alam ini,

Dan budi kurang padamu di sini,

Bahawa ke sini jua namamu,

Dan segala ke sini pun adamu,

Jika kamu mahu menjadi kaya,

Mintalah budi bagimu cahayai,

Hai Tuhanku, Bukhari yang biasa,

Minta selamat budi sentiasa,

Sudah taju’ssalatin fi’lawhir,

Dan Bukhari dengan taju itu fakir,

Seribu syukur keada Tuhannya.

Sumber: Khalid M. Hussain(penye.), 1996. Karangan Bukhari al-Jauhari, Tajus Salatin, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Ghazal

Ghazal bermaksud puisi bersifat cinta. Puisi yang berasal dari Parsi ini merupakan sejenis nyanyian dalam kalangan orang muda yang dalam percintaan. Sajak puisi ini terdapat pada kata yang di belakang.

Bagaimanapun, secara umumnya puisi ini berpolarimakan a/a, yang diulang-ulang. Perulangan juga secara a b, b c, c d dan seterusnya; baris-barisnya terdiri dariada ayat yang panjang-panjang. Perkataannya tidak disukat banyaknya, dan terdiri dariada 20 hingga 22 suku kata. Panjangnya dalam lingkungan belasan baris. Pada bahagian akhir, pengubahnya menyelitkan namanya sebagai peleraian (takhallus). Tema ghazal berkaitan dengan persoalan cinta, sama ada cinta sesama manusia ataupun cinta manusia terhadap Tuhan.

Pada umumnya, puisi ghazal berperanan sebagai alat komunikasi yang menyatakan cinta dan kasih sayang.

Berzanji

Pada dasarnya, berzanji boleh didapati dalam bentuk iaitu berzanji nathar (bentuk prosa berirama) dan bentuk puisi. Sebagai puisi tumpang, berzanji menggunakan bentuk nazam dan syair yang dilagukan. Rima akhir sesuatu rangkap atau rawi dalam bacaan berzanji ini adalah a/a/a/a, sama ada dalam ejaan asalnya (jawi) mahupun dalam terjemahan bahasa Melayu. Berzanji bertemakan keagungan Allah dan puji-pujian terhadap Nabi Muhammad s.a.w.

Berzanji biasanya dilagukan untuk majlis-majlis seperti sambutan mauludur Rasul, majlis perkahwinan (ucapan untuk pasangan pengantin), majlis bercukur rambut dan majlis khatam al-Quran.

Qit’ah

Qit’ah mula diperkenalkan dalam bahasa Melayu melalui Tajus Salatin. Qit’ah bererti potongan, keratan atau sebahagian. Justeru, bentuknya ringkas; minimum dua baris dan tidak sampai sepuluh baris. Sungguhpun begitu, terdapat juga qit’ah yang ditulis dalam keadaan terkawal, yakni empat baris dalam satu rangkap.

Puisi qit’ah ini diletakkan dalam kategori sajak yang separuh terikat. Cirinya hampir seperti syair dari segi pola rimanya, namun kadang-kadang ada kelainan rima pada baris yang tertentu. Jumlah perkataan dalam satu-satu baris pula tidak ditentukan dan kadang-kadang tidak seimbang, iaitu ada yang panjang dan ada yang pendek.

Tema qit’ah bersifat pemikiran dan renungan yang selalu membawa mesej yang bersifat luhur dan berfikiran tinggi (falsafah). Sungguhpun begitu, makna qit’ah sukar ditafsirkan kerana qit’ah menggunakan banyak perkataan Arab secara langsung, dan tidak menterjemahkannya. Hal ini menyebabkan banyak orang tidak dapat memahami qit’ah lalu menyebabkan puisi itu kurang digemari. Fungsi qit’ah ialah untuk memberikan nasihat dan pengajaran, khususnya tentang pemikiran dalam agama.

Ehwal Insan

Jika kulihat dalam tanah itu pada ehwal segala yang insan,

Tiadalah dapat kubezakan,

Pada antara hamba dan sultan,

Fana juga segala yang ada,

Dengarkan olehmu Kulluman ‘alaihi fan.

Seloka

Dari segi istilah, seloka berasal daripada perkataan Sanskrit, seloka iaitu sejenis puisi yang terdiri daripada yang terdiri daripada dua baris atau dua kerat, yang setiap satunya mengandungi 16 suku kata, yang disusun dalam empat unit. Dalam kesusasteraan Melayu tradisional, seloka merupakan sejenis puisi bebas dari segi rangkap (sama ada berangkap atau tidak berangkap). Jika berangkap, tidak tentu barisnya dalam serangkap dan tidak tentu jumlah perkataan dalam sebaris. Seloka juga boleh jadi mempunyai rima atau tidak. Seloka biasanya memerlukan beberapa baris atau rangkap untuk melengkapkan keseluruhan idea (Harun Mat Piah, 1989).

Dari segi bentuk, seloka sama sahaja seperti puisi bebas yang lain seperti gurindam, talibun atau teromba. Walaupun begitu, jika dilihat aspek isi, puisi ini berbeza antara satu sama lain. Dari segi isi, seloka biasanya mengutarakan isinya secara mengejek, sindiran atau dalam nada jenaka, dan kadang-kadang mengandungi nada atau perasaan yang asyik dan berkhayal.

Oleh sebab seloka biasanya digunakan untuk menyindir atau berkias, tidaklah menghairankan mengapa seloka mengandungi banyak peribahasa yang selalunya disusun dengan cara yang senada atau mempunyai irama, sehingga kadang-kadang seloka sama dengan peribahasa berirama.

Dalam hal ini, pengenal kepada peribahasa berirama ialah nada yang dibawa olehnya. Peribahasa berirama tidak mengandungi nada-nada ejekan atau sindiran yang sinis tetapi seloka mengandungi ejekan dan nada-nada sinis; menyindir terhadap sesuatu kelakuan sesetengah anggota masyarakat melalui peribahasa yang disusun secara sejajar untuk menghasilkan irama tersebut. Secara keseluruhan, seuntai seloka merujuk keada cerita jenaka yang benar-benar dikenali dalam masyarakat seperti cerita Pak Kaduk, cerita Pak Pandir, cerita Labai Malang dan cerita Emak Si Randang. Seloka tersebut bertujuan untuk menyindir masyarakat yang berperangai seperti watak-watak tersebut.

Seloka biasanya mengandungi bahasa yang penceritaannya meleret-leret dan lanjut, sindir giatnya selalu tajam dan bisa seperti mengejek, menyindir dan menempelak, dan mengandungi perasaan yang hiba dan rawan.

Fungsi seloka amat terbatas. Secara umumnya, seloka dapat menggambarkan masyarakat yang melahirkannya iaitu masyarakat yang amat mementingkan keharmonian dan ketatasusilaan. Bersesuaian dengan sifat halus orang Melayu, puisi seloka digunakan untuk mengkritik sebarang perlakuan negatif anggota masyarakat tanpa menyinggung perasaan individu sasaran. Puisi seloka tidak digunakan secara meluas sebagaimana peribahasa atau teromba. Fungsinya amat bergantung kepada isinya iaitu untuk menyindir, mengejek, menempelak seseorang, melahirkan rasa benci terhadap sesuatu kelakuan manusia, memberi pengajaran dan panduan kepada seseorang dan sebagai alat kawalan sosial atau protes sosial.

Teromba

Teromba merupakan susunan adat yang disampaikan dalam bentuk puisi. Puisi ini dikenali juga sebagai puisi adat. Teromba dikatakan berasal daripada masyarakat Melayu Minangkabau. Isinya mengandungi adat dan peraturan serta norma-norma hidup mesyarakat khususnya tentang undang-undang adat yang diamalkan dalam kehiduan sosial masyarakat yang melahirkan dan mengamalkannya.

Berdasarkan struktur visualnya, teromba tergolong sebagai puisi tidak terikat kepada perbilangan adat atau kata perbilangan. Teromba ini ada yang berangkap dan ada yang tidak. Jumlah perkataan dan suku katanya dalam sebaris tidak tentu. Demikian juga rima dan jedanya, juga tidak tentu. Teromba kadangkala menggunakan juga puisi Melayu tradisional yang lain seperti pantun, syair, rubai, talibun, dan ungkapan tradisional (peribahasa berangkap).

Secara ringkas teromba berfungsi memberi panduan dan pendidikan tentang cara hidup atau sistem hidup bermasyarakat yang baik dan harmoni melalui adat, peraturan dan undang-undang dibentuk, membentuk dan membina satu masyarakat yang harmoni, mengekal norma yang tertentu di dalam masyarakat yang telah dipersetujui oleh anggota masyarakat sejak turun-temurun. Selain itu teromba berfungsi sebagai alat kawalan sosial terutamanya dengan adanya adat, peraturan dan undang-undang tentang apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan dalam hidup bermasyarakat, menggambarkan corak dan pola hidup bermasyarakat pada satu-satu masa dan zaman, menggambarkan corak pemikiran masyarakat yang mengamalkannya, kerana pembentukan teromba jelas berdasarkan kebijaksanaan dan pemikiran yang dalam dan tinggi tentang falsafah hidup masyarakatnya.

Talibun

Harun Mat Piah (1989), Ismail Hamid (1987) mendefinisikan talibun sebagai puisi berangkap tentang perincian sesuatu objek atau peristiwa, dan umumnya terdapat dalam genre lipur lara (cerita kaba) dalam kalangan masyarakat Minangkabau.

Mohd. Taib Osman (1979) mula menamakan talibun ini sebagai “ikatan puisi bebas”. Puisi ini menurut beliau merupakan puisi yang memakai kata-kata yang menimbulkan gambaran mata kerana kata-kata yang digunakan dapat menimbulkan pemikiran dan pendengaran tentang imej yang lantang dan bermakna. Baris-barisnya memberikan dua macam gambaran, iaitu gambaran bunyi seolah-olah kita mendengarnya, dan gambaran objek-objek dalam situasinya masing-masing. Kedua-dua gambaran ini berlatarbelakangkan alam Melayu.

Terdapat pelbagai tema talibun yang terungkap dalam cerita-cerita lipur lara Melayu yang didasarkan kepada fungsi puisi tersebut di dalam karya atau cerita tersebut iaitu memerikan kebesaran, kehebatan dan keagungan sesuatu tempat seperti ibu kota dan bandar, memerikan keadaan dan kesibukan atau keajaiban sesuatu peristiwa dan suasana, memerikan kehebatan dan kecantikan sesuatu objek seperti pakaian, manusia, sikap dan kelakuan manusia.

Selain tema, talibun juga boleh dikenal melalui penggunaan bahasa berulang yang menjadi lumrah dalam pembentukannya. Teknik pengulangan ini bukan sahaja wujud dalam penggunaan gaya bahasa tetapi pengulangan seluruh puisi tersebut. Wilkinsin menamakan puisi tersebut sebagai runs, yang merujuk kepada konsep pengulangan ini. Pengulangan ini ditambah pula dengan bentuk-bentuk pemerian yang lain sehingga terdapat pelbagai variasi dalam bentuk seperti engulangan di bahagian permulaan tetapi di bahagian akhir telah ditambah dengan ungkapan puisi yang lain.

Menurut Ismail Hamid (1987) pengulangan ini terjadi kerana talibun sangat mementingkan bahasa yang berirama yang menjadi kegemaran masyarakat terutamanya dalam kalangan masyarakat Minangkabau. Bahasa yang berirama ini digunakan secara meluas seperti berpidato atau semasa bergurau senda.

Fungsi utama dan khusus talibun ialah untuk memerikan secara terperinci tentang sesuatu gambaran seperti suasana, benda dan sifat manusia dalam bentuk yang ringkas, teliti dan menyeluruh. Umumnya, talibun merupakan gambaran pemikiran masyarakat khalayak yang mementingkan perincian tentang sesuatu, tetapi disusun dan dibentuk dengan keindahan terutamanya dalam penggunaan gaya bahasa.

Peribahasa Berangkap

Peribahasa atau ungkapan tradisional yang mempunyai subgenre seperti bidalan, pepatah, perbilangan, perumpamaan, lidah pendeta, kias ibarat, dan tamsil tidak tergolong dalam genre puisi kerana strukturnya bukan merupakan ungkapan atau kata-kata yang berangkap. Namun, dalam pustaka puisi Melayu tradisional terdapat sejumlah besar peribahasa yang wujud dalam bentuk puisi. Oleh itu, Za’ba (1966), Mohd. Taib Osman (1979) menamakan puisi ini sebagai peribahasa berangkap atau peribahasa berirama.

Menurut Harun Mat Piah (1989), peribahasa berangkap ialah ungkapan peribahasa yang terdiri sekurang-kurangnya dua keratan yang sejajar, baik dalam sebaris atau lebih. Kemungkinan baris-baris itu tidak berhubungan dari segi rima tetapi terjalin dalam hubungan yang seimbang, iaitu sebagai pembanding atau pelengkap kepada yang lain.

Seperti puisi-puisi Melayu yang lain, peribahasa berangkap juga boleh dikenal pasti berdasarkan ciri-ciri yang terdapat ada aspek struktur, tema, isi, dan fungsinya.

Asas pembentukan peribahasa berangkap ialah peribahasa. Seperti bahasa lisan yang lain, peribahasa berangkap berfungsi sebagai alat komunikasi, sama ada secara formal (digunakan dalam adat istiadat tertentu) atau tidak formal (terutamanya untuk menyindir, menegur atau mengkritik seseorang) dan sebagai alat pendidikan atau didaktik. Selain itu ia berfungsi sebagai “pembebas tanggungjawab perseorangan terhadap suatu kekuasaan” (Alan Dundes, 1989). Maksud daripada kata-kata ini ialah jika mengkritik (terutamanya menunjukkan kesalahan atau mencela) seseorang dengan menggunakan peribahasa, individu sasaran akan lebih mudah menerima daripada dikritik atau dicela secara langsung.

Fungsi yang seterusnya ialah sebagai alat kawalan sosial dan pemantapan sesuatu sistem sosial dalam masyarakatnya. Selain itu sebagai media yang mempamerkan kebijaksanaan penutur atau pewarisnya (juga melambangkan kebijaksanaan masyarakat khalayaknya). Pewarisnya yang terhad menyebabkan mereka dianggap sebagai golongan yang eksklusif dan istimewa. Semakin banyak mereka mewarisi puisi ini semakin tinggi sanjungan masyarakat khalayaknya dan dapat menggambarkan ketinggian status seseorang dalam masyarakatnya. Peribahasa berangkap terhadap dalam teromba. Teromba hanya dimiliki oleh indivividu yang memegang kunci adat seperti ketua adat atau ketua lembaga. Oleh itu penguasaan uisi ini sekali gus dapat menunjukkan ketinggian status seseorang dalam masyarakatnya.

Mantera

Mantera dikenali sebagai jampi, tawar, sembur, cuca, uja, seru, dan tangkal. Genre ini merupakan antara puisi Melayu tradisional yang popular di kalangan masyarakat Melayu selain pantun dan syair, walaupun penggunaannya lebih eksklusif, kerana mentera hanya dipunyai dan dituturkan oleh orang tertentu sahaja seperti pawang dan bomoh. Apabila dituturkan, mantera dipercayai dapat menimbulkan kuasa ghaib atau konotasi magis untuk tujuan perubatan seperti untuk menyembuhkan penyakit (Harun Mat Piah, 1989).

Dari segi bentuk, mantera merupakan jenis puisi bebas yang tidak terikat sama ada dari segi rangkap, baris, dan jumlah perkataan dalam sebaris atau urutan rimanya. Dari segi penggunaan bahasanya, mantera digubah bahasa khusus dan sukar difahami oleh kebanyakan orang. Malahan, pawang atau bomoh sendiri pun, jika ditanya makna bahasa tersebut tidak dapat menerangkannya. Oleh itu, mantera sangat terbatas penggunaannya. Mantera juga tidak boleh dituturkan sewenang-wenangnya tanpa bersebab kerana bahasa mantera dianggap keramat dan tabu.

Mantera biasanya dicipta oleh pawang atau bomoh yang kemudiannya diturunkan kepada orang yang dipercayai dan orang yang akan menggantikan mereka dalam bidang perpawangan atau perbomohan. Pawang atau bomoh ini merupakan orang perantaraan antara manusia dan kuasa ghaib yang dipercayai dapat memberikan kesan kepada kehidupan masyarakat.

Mantera juga merupakan puisi yang diwarisi daripada zaman purba yang sangat bergantung hidup dengan unsur-unsur alam. Tetapi jika berdasarkan perkembangan tamadun sekarang, mantera mungkin tidak lagi dicipta; tidak seperti pantun dan syair yang masih terus dicipta dan digunakan dengan meluas. Walaupun mantera telah tercipta sejak zaman bahari lagi, namun dengan kedatangan Islam, pengaruh Islam telah diserapkan ke dalam bentuk mantera dengan menambah nama-nama atau istilah-istilah yang ada kaitannya dengan Islam.

Mantera dapat dibahagikan keada empat jenis berdasarkan tujuan mantera tersebut diucapkan iaitu perubatan, pakaian diri, pekerjaan dan adat istiadat.

Isi mantera biasanya mengandungi kata-kata puji-pujian yang mengandungi irama dan nada yang tertentu. Tujuan mantera ialah untuk menyembuhkan penyakit dan menghalau makhluk halus yang dipercayai mendiami sesuatu tempat atau yang mengganggu kehidupan seseorang dan masyarakat. Mantera juga dijadikan pemanis, pengasih dan pembenci. Terdapat juga penggunaan mantera dalam upacara-upacara seperti adat dan istiadat.

Mantera tidak boleh digunakan secara sembarangan, secara umumnya, mantera masih lagi menepati fungsi puisi iaitu sebagai alat pendidikan, alat pemantapan sesuatu sistem, nilai, dan norma masyarakat khalayaknya, gambaran sistem projeksi masyarakat termasuklah aspek keindahan dan alat pengesahan sesuatu institusi masyarakatnya.

Mantera untuk perubatan berfungsi untuk menyembuhkan penyakit, mantera pendinding berfungsi untuk melindungi khalayaknya daripada sebarang unsur jahat atau berfungsi untuk memberi keluarbiasaan dan keistimewaan kepada pengamal dan khalayaknya, mantera pekerjaan digunakan dalam pekerjaan supaya setiap usaha yang dilakukan dapat menghasilkan sesuatu yang lumayan, dan mentera adat istiadat pula digunakan dalam upaca-upacara adat dan istiadat. Perwarisan mantera haruslah melalui upacara-upacara yang tertentu sesuai dengan genre mantera itu sendiri sebagai puisi yang bercorak sakral dan penuh dengan pantang larang.

Teka-teki

Berbeza dengan puisi-puisi yang lain, teka-teki merupakan puisi lisan yang popular. teka-teki dalam sastera tradisional terbahagi kepada dua bentuk utama iaitu prosa dan puisi. teka-teki yang tergolong dalam bentuk puisi mungkin ditemui dalam bentuk syair dan antun atau dalam ungkapan-ungkapan puitis yang lebih bebas seperti talibun, sesomba atau gurindam.

Sejenis puisi yang tidak terikat; terdiri daripada sebaris atau beberapa baris yang berturutan, sama ada berangkap atau tidak. Jika berangkap, tidak tentu jumlah baris serangkap, jumlah perkataan sebaris, mempunyai rima atau tidak. Tiap-tiap baris atau serangkap dapat menyatakan satu keseluruhan idea.

Secara umumnya, teka-teki berfungsi sebagai bahan hiburan dan pengisi masa lapang bersama keluarga atau sahabat handai. Kadang-kala teka-teki membawa nada jenaka, ada juga yang menguji kecerdikan dan akal fikiran, malahan dapat meningkatkan daya kreativiti kanak-kanak juga orang dewasa.

Sesuai dengan fungsinya, teka-teki membawa pelbagai tema. Bagaimanapun, penumpuan lebih kepada benda-benda yang paling hampir dengan kehidupan manusia sehari-hari dan alam sekeliling. Pencita teka-teki adalah seorang pemerhati yang peka dan seniman yang aktif.

Dua buah antologi teka-teki yang terkenal ialah Teka-Teki yang diselenggara oleh O.T. Dessek(1918) dan Kitab Gemala Hikmat oleh Sulaiman bin Muhammad, Nur oleh Munsyi Sulaiman(1907) dan Teka-Teki Warisan oleh Inon Shaharuddin Abdul Rahman(1988).

Kesimpulan

Dapatan kajian mendapati Puisi Tradisional Melayu mempunyai banyak jenis mahupun variasi, sama ada adalah puisi asli atau saduran. Namun begitu warisan bangsa ini makin lama makin mengalir lesu dan akhirnya dipandang sepi oleh masyarakat.

Justeru itu, tunjang utama yang menjamin keutuhan sesebuah bangsa ialah penglestarian dan penghargaan terhadap tinggalan tradisi yang menjadi identiti terus dihormati dan disegani. Lantaran menyedari hakikat ini maka sebagai generasi pribumi merdeka, kita perlu untuk memelihara dan mempertahankan warisan tradisi ini daripada terus suram dan tenggelam dimamah zaman. Sehubungan dengan itu, seluruh bangsa yang dianggap bertamadun tinggi ini perlu untuk mengangkat martabat dan darjat tinggalan adatnya untuk keampuhan peribadi bangsanya. Ia sebenarnya merupakan sesuatu yang mampu diperkukuh dan disulamjalinkan sejajar dengan perkembangan zaman.